Інвестор з венчурної студії Pawa розповів, яке місце штучний інтелект займає в економіці України

Коментарi:

Сергій Токарєв: експертизою українських AI-розробників цікавляться інвестори з усього світу

Сфера штучного інтелекту за останнє десятиліття пережила справжню революцію. Інноваційні розробки тепер застосовуються у всіляких галузях і вважаються цілком буденним явищем. Тим часом бізнеси, які займаються створенням продуктів на базі AI, вважаються одними з найбільш багатообіцяючих у всьому IT-сегменті.

Інвестор і засновник венчурної студії Pawa Сергій Токарєв розповів, яке місце машинний інтелект займає у світовій економіці і які перспективи в цьому напрямку є в України.

Драйвер зростання

На думку експерта, причинами прогресу в сфері AI стали кілька факторів. Перш за все у людей з'явилися технічні можливості для обробки великих масивів даних. Потужне обладнання і сервера дозволили швидко аналізувати інформацію і на її основі розробляти ще більш складні і точні алгоритми.

Також позначилася зацікавленість представників бізнес-сфери в штучному інтелекті. На ринку почали з'являтися стартапи і пропонувати споживачам інноваційні рішення. Це привернуло увагу інвесторів, які почали направляти свої капітали на подальшу розробку таких продуктів.

»У 2015 році світовий обсяг інвестицій в AI/ML оцінювався в $12,7 млрд. у 2020 році ця цифра зросла в п'ять разів до $67,9 млрд. згідно з прогнозами, до 2028 року середньорічний темп зростання становитиме 40,2%", — повідомляти Сергій Токарєв, посилаючись на дані американського дослідницького університету Стенфорда.

Третя причина випливає з другої: розробки в сегменті машинного інтелекту перетворилися в гонку світового масштабу. Багато країн, а особливо розвинені, стали розглядати інновації як драйвер економічного зростання і впроваджувати їх повсюдно: в сферу фінансів, охорони здоров'я, торгівлі, логістики та ін.

AI в Україні

В українському бізнесі штучний інтелект і машинне навчання також вважаються трендовими IT-напрямками, стверджує інвестор. Фаундери перейнялися ідеєю створення високотехнологічних продуктів, почали запускати власні стартапи і привертати увагу іноземних інвесторів.

На сьогоднішній день в країні існує 28 компаній, що використовують AI і ML. У їх числі Розробник мобільного додатку для заміни осіб у відеороликах Reface, інвестором якого виступив Сергій Токарєв. Компанія зуміла залучити п'ять мільйонів доларів у раунді, який очолив венчурний фонд з США-Andreessen Horowitz.

Також експерт згадав онлайн-сервіс Grammarly для виявлення граматичних і стилістичних шибок в текстах. Компанія домоглася величезного успіху, а в 2019 році була оцінена в $2,3 млрд.через два роки після цього її оцінка перевалила за 10 мільярдів.

Залучення настільки специфічних і маловивчених технологій в бізнесі породило попит на айтішників, що спеціалізуються на AI. Сьогодні в цьому напрямку працює понад дві тисячі розробників — удвічі більше, ніж п'ять років тому. Що важливо, в їх експертизі зацікавлений не тільки внутрішній ринок, але і зовнішній.

Проблеми і варіанти їх вирішення

За словами Сергія Токарєва, є ряд перешкод, які заважають Україні стати лідером сфери AI і ML.

По-перше, багато фаундери, що займаються інноваційними проектами, прагнуть реєструвати свої бізнеси на іноземних ринках. Таким чином, вони сподіваються отримати більше інвестицій від зарубіжних венчурних фондів і ангелів.

По-друге, в Україні умови організації IT-бізнесу поки що недостатньо. Є проблеми в правовій системі, існує ризик тиску з боку влади.

Нарешті, третя перешкода-слаборозвинена культура підприємництва. Українські бізнесмени поки програють західним колегам з досвіду, стратегічного мислення, управлінських якостей і вмінню залучати капітал.

Варіанти вирішення цих проблем є, переконаний Сергій Токарєв. Почати потрібно зі змін в системі освіти, і представники українського бізнесу вже зайнялися цим. Тепер всім бажаючим доступні якісні навчальні курси і програми з вивчення AI, а в вузах стали з'являтися профільні факультети.

"Роботодавці високо цінують випускників спеціальності Data Science Українського Католицького Університету. Ще одна сильна програма з аналізу даних є в Київській Школі Економіки»— – прокоментував інвестор.

Також він згадав про важливість підтримки сприятливого професійного середовища-ком'юніті, де експерти можуть обмінюватися своїми знаннями і напрацюваннями в сфері машинного інтелекту, підвищувати рівень експертизи і підтримувати один одного в процесі запуску стартапів.

"У венчурній студії Pawa ми дуже чекаємо розробників і підприємців з ідеями. Ми готові вкладати кошти, час і свою експертизу в розвиток українських AI-компаній і їх вихід на міжнародні ринки»— – уклав Сергій Токарєв.