У Миколаївському академічному художньому театрі відкрили 100-й сезон на "Сцені в укритті"

Коментарi:

100-й театральний сезон Миколаївського академічного художнього драматичного театру відкрився презентацією сценічного майданчика «Сцена в укритті».

На честь Дня Незалежності тут вже відбулася і прем'єра. Дали спектакль, який був в репертуарі, але оновлений і адаптований до нових умов. Це "Станція, або Розклад бажань на завтра» Олександра Вітра.

"Сцена в укритті – унікальне у світі явище, – каже директор-художній керівник театру Артем Свистун. – Вона облаштована в рамках співпраці з міжнародною організацією «House of Europe» за підтримки організації «My art» за всіма вимогами бомбосховища».

Це сцена, з якої не потрібно буде йти в разі повітряної тривоги. Одночасно вона служить театральним майданчиком і бомбосховищем. "Це локація, де николаевцы можуть відпочити в безпечному місці і отримати арттерапію. Приміщення продовжимо облаштовувати у відповідності з усіма вимогами", – розповів Артем Свистун.

А в заходах до відкриття 100-го театрального сезону брав участь навіть міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Його візит особливо актуальний, оскільки з ним обговорювали питання реставрації будівлі. Адже це пам'ятка архітектури ХІХ століття, яка у списку програми Президента України "Велика Реставрація".

Заступник голови Миколаївської обласної Військової адміністрації Юрій Гранатуров, начальник обласного управління культури, національностей і релігій Олена Буберенко, секретар Миколаївської міськради Дмитро Фалько також оцінили готовність театру до нового сезону.

До речі, творчий колектив театру відновив історичну справедливість: відтепер сезони беруть свій відлік з 1881 року. Тоді в Миколаєві на сцені театру Монте був представлений перший спектакль. А в 1922 році був створений колектив «Шахтарка Донбасу», який став основою нинішньої трупи. Отже, святкуємо відкриття 141/100 театрального сезону!

Продовженням сезону на "Сцені в укритті" стануть вистави "Вбиваємо його?" Валерія Демченко і "Все оплачено!" Іва Жаміака. Запланована робота з вітчизняними драматургами Недой Нежданой, Л. Тимошенко, М. Смілянець, Д. Терновим, Н. Уваровою.

Але, природно, всі сподіваються, що вистави будуть йти і на великій сцені театру, який скучив за аншлагами.