Хто розмінував Чонгар: Резніков розповів, як армія РФ швидко дісталася з Криму до Херсона

Коментарi:

Міністр підкреслив, що прийняття рішення про замінування/розмінування/підрив не стосується ні уряду, ні президента, ні Міністра оборони, ні прем'єра, ні нардепів, – "це чисто військове питання".

Україна після перемоги у війні з РФ проведе розслідування щодо того, хто розмінував "Чонгар" і мости на всіх кримських перешийках, що дало можливість окупаційним військам швидко просунутися по території Херсонської області.

Про це сказав міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю Українській правді.

Міністр підкреслив, що рішення про замінування або розмінування – це питання виключно військових.

"Я абсолютно відповідально вам скажу, що прийняття рішення про мінування, розмінування, натискання кнопки, щоб щось підірвати, взагалі не відноситься до компетенції цивільної влади: ні до уряду, ні до Президента, ні Міністра оборони, ні прем'єр-міністра, ні народних депутатів, ні до вас ні до кого. Це суто військове питання. Тому хтось придумав цей наратив, і придумав, що хтось там сказав підірвати – не підірвати, розміновувати-це чисто військова історія, Саперна", – підкреслив він.

Резніков зазначив, що після перемоги буде проведено відповідне розслідування. І в разі встановлення фактів, що кимось із військових або представників інших сил сектору безпеки і оборони було скоєно злочин, то вони будуть притягнуті до відповідальності.

"Це питання обговорювалося на засіданні профільного парламентського комітету. Я був на ньому разом з генералом Залужним, нашим головнокомандувачем і начальником Генерального штабу генералом Шапталою. Нашими військовими було дано наступне пояснення, що після перемоги буде проведено відповідне розслідування. І в разі встановлення фактів, що кимось із військових або представників інших сил сектору безпеки і оборони було скоєно злочин, вони точно будуть притягнуті до відповідальності. Але сьогодні впливати на розслідування, так генерал Залужний сказав, я не хочу, тому що правда буде своя у всіх, а у нас зараз йде війна, і зараз стоїть завдання здобути перемогу в цій війні", – сказав міністр.

Глава Міноборони підкреслив, що військові самі зацікавлені в проведенні такого розслідування. І факти всі сьогодні збираються, фіксуються, в тому числі Службою безпеки, контррозвідкою.

"Чи мала місце диверсія, чи мало місце шпигунство, чи мала місце провокація, чи безглузда недбалість когось-але це точно питання не до цивільної частини влади, це питання до управління сектору безпеки і оборони. Тобто людей в погонах, які відповідали за цей напрямок", – сказав він.

У той же час Резніков підкреслив, що підрив мостів на адмінкордоні з окупованим Кримом не мав би вагомого впливу на швидкість просування ворожих військ по території Херсонської області.

"Можу сказати тільки одну річ, я цей аргумент застосував, захищаючи наших військових під час засідання парламентського комітету: всі, хто кричить "Все пропало, міст не підірвали", послухайте в першу чергу військових! І вони вам скажуть, що там ще 10 проходів є з Криму по суші, а не по мостах! І тому підрив мосту не вплинув би аж ніяк на можливість росіян просунутися в цьому напрямку. Це відповідально сказав один з військових генералів, який зараз знаходиться в політичній опозиції, я від нього це вперше почув. По-друге, якщо ви пам'ятаєте, в перші дні війни в Києві на Оболоні був російський БТР. Як і на підступах до Броварів стояли бурятські танки. Від Броварів до Києва рукою подати. Міст Метро треба було підривати? Треба. Але що б сьогодні суспільство говорило-навіщо підірвали Мости, немає мостів через Дніпро?! Логіка така", – зазначив Резніков.

Швидка окупація Херсонської області

Нагадаємо, Херсон і більша частина області тривалий час перебувають під російською окупацією. Агресор періодично заявляє про намір провести там "референдум", а також проводить репресії проти мирного населення. У той же час жителі міста і області намагаються протистояти російським військовим, всіляко натякаючи, що їм там не раді.

Раніше міський голова Херсона ігор Колихаєв, коментуючи швидку окупацію міста, заявив, що з незрозумілих причин заздалегідь був розмінований не тільки Кримський перешийок, але і ряд мостів і Північно-Кримський канал. Окремо він згадав про Антонівський міст, який, на його думку, мав бути підірваний. Через нього, заявляв Колихаєв, ворог перекидав військову техніку РФ з окупованого Криму вглиб Херсонської області.

Після цього в Генштабі ЗСУ відреагували на цю інформацію, запевнивши, що міст через Чонгар був замінований.