Генерал Марченко: до зими Херсон відвоюємо, а зі Снігурівки окупанти самі повтікають

Ситуація на півдні України

Навіщо рф перекидає війська на південь, чому окупанти не проведуть у Херсоні референдум 11 вересня і що потрібно для того, аби наступної весни Україна святкувала перемогу – в інтерв'ю РБК-Україна розповів генерал Дмитро Марченко.

Генерал-майор Дмитро Марченко до квітня керував обороною Миколаївщини. Тоді, у перші тижні повномасштабної війни окупанти намагалися оточити обласний центр, однак їхня перша спроба зазнала краху.

Генерал, який наприкінці липня повернувся до Миколаєва з завданнями на території Миколаївської та Херсонської областей, вважає, що росіяни можуть спробувати знову взяти місто в кільце. І додає: їхні плани почнуть руйнуватися, як тільки-но вони почнуть якісь наступальні дії.

– На вихідних у Миколаєві вводили дводенну комендантську годину. Як було офіційно повідомлено, це для виявлення колаборантів. Які результати?

– Ми провели доволі результативні заходи, "почистили" місто. Було виявлено понад 400 порушників, з них приблизно два десятки колаборантів, були також виявлені наркодилери, люди, що перебували в розшуку. Ці вихідні, напевно, були найбільш спокійні за всю історію Миколаєва.

– А чи відомо вам, скільки орієнтовно військ окупантів зараз є у Херсонській та Запорізькій областях?

– Кажуть, що приблизно 25 батальйонних тактичних груп. Але скажу вам чесно – ніхто точно не бачив, скільки їх там насправді. Як би там не було, ніхто їх тут не боїться, ніхто

– Видання The Times нещодавно писало, що окупанти начебто стягнули 25 тисяч військ для того, щоби оточити Миколаїв. Доводилось чути й інші версій щодо їхніх ймовірних планів на півдні. Наприклад, перша версія – щоби рушити в напрямку Кривого Рогу і далі для оточення Запоріжжя. Друга версія – що вони хочуть рухатися в сторону Кривого Рогу і далі звернути на Миколаївщину і, можливо, рухатися на Вознесенськ. Третя версія – що вони з району Херсона хочуть йти на Миколаївщину і на Миколаїв. Який їхній план?

– Це все лише припущення, що вони можуть робити. Як я бачу, вони будуть пробувати наступати в двох напрямках – це миколаївський напрямок і криворізький. Якщо в них вдасться хоча би на одному з напрямків прорватися, то вони будуть перекидати туди решта сил і робити його пріоритетним.

– Якщо говорити про Кривий Ріг, це дуже довге місто. Важко уявити, як його можна оточити чи взяти в кільце. Для чого їм туди рухатися? Чи це вони хочуть рухатися в криворізькому напрямку, щоби вийти на північні адмінмежі Херсонської області?

– Ні, я так розумію, що в них інший план. Вони хочуть захопити Кривий Ріг, щоби створити собі плацдарм для наступу на Вознесенськ та Южноукраїнськ. Тоді вони зможуть спробувати взяти Миколаїв у кільце.

Вони вже намагалися взяти Миколаїв, їм це не вдалося, тому вони зараз хочуть обійти його, взяти в кільце і потім це кільце зменшувати. В принципі так, як вони це робили з Маріуполем. Але я думаю, що всі ці їхні плани почнуть руйнуватися, як тільки-но вони почнуть якісь наступальні дії.

– Уявімо: їм ніяк не вдається підійти та оточити Миколаїв і тому вони через Вознесенськ будуть пробувати прориватися до Одещини. Це реальний сценарій і наскільки великий ризик, що їм вдасться прорватися до Одеської області?

– Так, таке в них і було в початкових планах. Але, скажімо так, свій шанс це зробити вони прогавили ще в березні. Тому зараз їм буде дуже складно, вони понесуть великі втрати і особового складу, і техніки. Вони вже морально дуже пошарпані і хочуть тікати. З їхніх переговорів ми чуємо, що вони вже замість пралок і мікрохвильових печей почали шукати надувні матраци і резинові лодки. Вони вже збираються тікати за Дніпро.

– Мешканці Херсонщини та Херсона очікують приходу наших Збройних сил. Чи можете ви оперувати якимись термінами, коли розпочнеться наша наступальна операція у Херсонській області?

– На жаль, я не можу сказати вам ні терміни, ні дати. Але хочу передати херсонцям – хай трошки потерплять, це буде не так довго, як усі очікують. Це буде швидко. Хай ще трошки протримаються. Ми про них не забуваємо, ніхто не відмовляється від свого народу, ми прийдемо їм на допомогу, але хай трошки зачекають. Найближчим часом вони все побачать і почують.

– Чи можемо ми звільнити Крим військовим шляхом?

– Так. Ми й будемо його звільняти військовим шляхом. Ніхто від нього не відмовлявся. Крим – це Україна, це наша земля, там наші люди, які досі змушені сидіти в окупації. Ніхто не давав Росії права прийти, забрати шмат землі і сказати, що "це моє". Ми будемо відвойовувати Крим, так само як ми будемо відвойовувати Херсон, Луганськ і Донецьк.

– Для цього потрібно знищувати Кримський міст?

– Так, це необхідний захід для того, щоби позбавити їх можливості надавати резерви і підсилювати свої війська з території Росії.

– Вам вдалося очистити більшість території Миколаївської області, куди зайшли окупанти. Але є ще частина території поряд з адмінкордоном Херсонщини – район Снігурівки, яка залишається під тимчасовим контролем ворога. Як я розумію, це важливий вузол для окупантів, бо звідти йде дві дороги – до Нової Каховки і до Херсона?

– Так, там є стратегічно важлива розв'язка. Тому вони й тримають цю Снігурівку. Але, на жаль, там є цивільні люди, тому ми не можемо провести таку спецоперацію з визволення цього міста, оскільки не хочемо, щоби постраждало мирне населення.

– А як тоді бути зі Снігурівкою?

– Я думаю, що ми їх візьмемо в кільце і вони самі побіжать звідти.

– Які завдання в військовому плані для нас досяжні до кінця цього року? Не спішу говорити напевно, що так буде чи не буде – маю на увазі які території ми фізично можемо деокупувати до кінця року?

– Херсон – 100%. Тобто визволення Херсона і закінчення активної фази ведення війни, а потім уже будуть відбуватися якісь більш локальні військові дії. Але до кінця року ми маємо закінчити основну фазу цієї війни.

– Скільки, на вашу думку, може тривати ця війна?

– Я би не хотів братися за прогнози. Але якщо в нас буде та кількість озброєння, яка нам була обіцяна, яка нам необхідна, то, думаю, навесні наступного року ми будемо святкувати перемогу.