Мільярди Людмили Путіної: будинки в Давосі, Біарріці, Малазі, особняк біля Кремля

Колишня дружина кремлівського диктатора активно скуповує нерухомість в Європі.

Соратники ув'язненого російського політика Олексія Навального задалися питанням, куди пропала колишня дружина Путіна після розлучення.

Їм вдалося дізнатися про володіння її нового чоловіка, величезні доходи від московської нерухомості, частках в бізнесі і життя за кордоном. З'явився фільм-розслідування.

Людмила Путіна завжди була в тіні. Однак їм вдалося знайти "Живий журнал", який, як вважають соратники Навального, Путіна таємно вела до 2008 року. Її шлюб з тоді вже був фіктивним. У 2013-му Людмила розлучилася з Путіним, формально не отримавши нічого з його майна, а в 2015-му вийшла заміж за бізнесмена Артура Очеретного і взяла його прізвище.

Основний фокус у фільмі зроблений на джерела доходу Путіної-Очеретної. Головним з них, як вважають автори, є старовинний особняк біля Кремля з 40 сотками землі. Коли Путіна в 2000-х стала попечителем фонду «Центр розвитку російської мови», цю будівлю віддали фонду у власність. У 2009 році фонд змінив назву на «Центр розвитку міжособистісних комунікацій», а через рік його директором став Артур Очеретний. Він керує ним досі, а Людмила до нього формально відношення не має.

Його найбільші спонсори-уряд Москви,» Газпромбанк «і»Северсталь". Тільки від мерії Москви фонд за останні три роки отримав 175 млн російських рублів (майже 3 млн доларів), а від усієї Трійці — понад 400 млн (понад 6,6 млн доларів). Цікаві і витрати фонду. Серед них-дорогі італійські меблі та мільйонні перерахування на рахунок спортивного тренера.

При цьому самій Людмилі Очеретній належить компанія «Меридіан», яка здає в суборенду приміщення в «будинку Волконського». Команда Навального роздобула банківські виписки, які свідчать, що тільки за березень 2020 року Людмила отримала на свій особистий рахунок 192 млн рублів (більше трьох млн доларів) від «меридіана».

Розслідувачі виявили, що колишня дружина тирана активно скуповує нерухомість в Європі. Знайшлися кілька об'єктів, оформлених на її нового чоловіка: це будинок на французькому курорті Біарріц, а також дві квартири в іспанській Малазі і квартира в швейцарському Давосі.