В степах Миколаївщини намагаються врятувати бізонів від обстрілів окупантів

На Миколаївщині зафіксували 14 випадків завдання об'єктам природно-заповідного фонду шкоди внаслідок обстрілів.

Точні обсяги збитків, поки встановити немає можливості. Але відомо, що «Єланецький степ" — єдиний степовий заповідник Правобережної України – особливо страждає під час війни. Сутужно і з фінансуванням.

"Нині гроші виділяють лише на зарплати й комунальні послуги», – каже керівник громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

Фінансової підтримки, яку надає держава, недостатньо для утримання природоохоронної території. Із 24 лютого благодійні внески, що надходили на рахунок "Української природоохоронної групи, перераховують заповідним об'єктам, що постраждали від війни.

"Єланецький степ" також у цьому списку. Ми двічі перераховували гроші. Їх витратили на екстрені потреби. Наприклад, щоб відновити паркан для бізонів, треба два мільйони гривень. Намагаємося шукати партнерів, адже для нас це велика сума. А для бізонів неякісний паркан – не перешкода", — розповів Олексій Василюк.

За словами еколога завдяки бізонам степ залишається в природному стані. І для самих тварин – це оптимальне пасовище.

У липні в природному заповіднику "Єланецький степ" планували провести чимало природоохоронних заходів. Наприклад, співробітники степового природного заповідника "Михайлівська цілина", що на Сумщині, мали приїхати за обміном досвідом.

Також запланували відновити популяцію байбака. Цих тварин занесено до Червоної книги України. Колись вони жили на території заповідника. Потім із різних причин зникли.

"Ми запросили фахівців із Києва. Вони приїхали до нас, щоб обстежити територію. Експерти з'ясовують, скільки байбаків можна тут заселити, які потрібно створити для них умови проживання тощо", – цитує директорку заповідника Галину Драбинюк «Суспільне. Миколаїв».