В Україні змінять тривалість навчального року у школах: що відомо

Коментарi:

Після запровадження військового стану в Україні було внесено зміни до деяких освітніх законопроектів – зокрема вимогу про тривалість навчального року. Наразі ж ця зміна скасована рішенням Верховної Ради від 19 червня 2022 року.

Відтепер вимогу про тривалість навчального року у 175 днів повернули. Інші зміни у створенні процесу на час дії воєнного стану залишилися.

Так, проект закону №7325 Про внесення змін до деяких законів України у сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану від 28.04.2022 передбачає:

  • Скасування норми тривалості навчального року 175 навчальних днів (повернули 19 червня 2022 року).
  • Скасування вимог до кількості учнів у класі (не менше 5, не більше 24 для початкової освіти та не більше 30 для базової та профільної середньої освіти).
  • Під час війни трудовий договір з керівником установи загальної середньої освіти може бути продовжено без проведення конкурсу – не більше ніж на шість місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Нагадаємо, що у Міністерстві освіти планують організувати освітній процес для школярів та студентів з 1 вересня офлайн. Тобто діти та підлітки мають сісти за парти з нового навчального року 2022/2023. Але йдеться лише про ті регіони, де це зробити дозволяє ситуація безпеки.