НБУ зняв обмеження на курс долара

Національний банк України скасував обмеження на встановлення курсу, згідно з яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

Про це йдеться на сайті регулятора. З 21 травня скасовується: обмеження на встановлення курсу, згідно з яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам; обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти у гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном.

Раніше курси з відповідних операцій не мали відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

«Зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, покращить умови роботи легальних суб'єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегменту та зменшенню обсягу нелегальних операцій», – зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Він додав, що все це зробить валютний ринок стійкішим і сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті.

Які ще зміни та кого стосуватимуться

Крім того, Нацбанк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тисяч гривень в еквіваленті (зі 100 тисяч гривень, як було досі).

"Це дозволить знизити ризики непродуктивного відтоку капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже, захистити міжнародні резерви України", – повідомляють у НБУ.

Важливо, що громадяни й надалі зможуть знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту 100 тис. грн. Зміни також не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків з метою оплати вартості товарів, робіт та послуг — більшість із них можна й надалі здійснювати без обмежень. «Незважаючи на зменшення ліміту на зняття готівки з гривневих рахунків за кордоном, громадяни й надалі матимуть змогу задовольняти усі свої нагальні потреби», — резюмують у НБУ.