Крохоборами, які накручують ціни на продукти харчування, зайнялися Держпоживслужба в Миколаївській області та поліція

Встановлено торговельну надбавку в розмірі не більш як 10 відсотків.

Для забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану введено регулювання цін на окремі продовольчі товари. На товари, що мають істотну соціальну значущість встановлено торговельну надбавку в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу.

Як повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області до таких продовольчих товарів належать:
борошно пшеничне вищого сорту;
батон;
хліб житньо-пшеничний;
молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);
птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої);
яйця курячі категорії С1;
олія соняшникова рафінована.

За перевищення граничного рівня торговельної надбавки при реалізації вказаних товарів відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» до суб’єктів господарювання застосовуються адміністративно – господарські санкції.

Розпорядженням Миколаївської обласної військової адміністрації суб’єктам господарювання зобов’язано не допускати необґрунтованого підвищення цін на борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупу гречану та вівсяну, свинину, яловичину, птицю (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметану, яйця курячі, олію соняшникову, цукор кристалічний, капусту білокачанну, цибулю ріпчасту, буряк, моркву, картоплю, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

Головному управлінню Національної поліції в Миколаївській області, Головному управлінню Держпродспоживслужби в Миколаївській області, Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області, виконавчим органам сільських, селищних, міських рад зобов’язано забезпечити контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари.

У разі необґрунтованого зростання цін на відповідні групи товарів вказані державні органи робитимуть необхідні кроки із стабілізації таких цін.