Байрактари» – це лише квіточки – ВСУ озброюється безпілотниками, від яких окупантам немає порятунку

Коментарi:

Відсіч окупантам

Невеликі розвідувальні безпілотники та важкі ударні дрони – з початком російської агресії Україна все активніше отримує від західних союзників сучасні БПЛА, яким російські війська часто не можуть протиставити нічого.

Докладніше – у матеріалі РБК-Україна. Успішне протистояння російської агресії навряд чи було б можливим без системного постачання в Україну західного озброєння. Останнім часом процес триває дедалі активніше.

Очевидно, тому, що на Заході переконалися у спроможності української армії боротися і перемагати сильнішого супротивника.

Bayraktar TB2

Безумовно, найвідоміший безпілотник, який стоїть на озброєнні України. Наприкінці минулого року в країні було 12 цих турецьких БПЛА, вже після російського вторгнення було отримано нову партію, обсяг якої не розголошувався.

Bayraktar TB2 має дві головні функції: ударну та розвідувальну. ВСУ неодноразово оприлюднили ефектні відео ударів із цих БПЛА по колонах російської техніки, особливо у перші дні та тижні війни. Безпілотник довів свою ефективність у знищенні будь-яких видів російської техніки, зокрема зенітно-ракетних комплексів, реактивних систем залпового вогню тощо. Але за експертними оцінками, поки що Bayraktar TB2 найчастіше використовується для повітряної розвідки та коригування артилерійського вогню завдяки наявності потужної камери.

Максимальна швидкість безпілотника – 222 км/год, він може злітати вище за вісім кілометрів і перебувати в автономному режимі більше доби.

Комплектуються БПЛА турецькими керованими авіабомбами з лазерним наведенням до чотирьох штук на одному апараті. Виявлення та знищення Bayraktar TB2, очевидно, є для окупантів вкрай складним завданням. Згідно з повідомленнями російської пропаганди, за час війни було "знищено" більше цих безпілотників, ніж у принципі перебувало на озброєнні України. При цьому лише один раз росіяни змогли пред'явити відео збитого Bayraktar TB2 незрозумілого походження.

Switchblade
Цей американський безпілотник має зовсім інший принцип роботи та завдання, ніж Bayraktar TB2. Switchblade називають "барражуючим боєприпасом" або одноразовим "дроном-камікадзе". Його завдання – знищення живої сили чи техніки супротивника, зокрема броньованої. Україна вже отримала близько 700 таких безпілотників у двох модифікаціях: Switchblade 300 та Switchblade 600.

Перший легший та компактніший, у складеному вигляді важить менше трьох кілограмів. Після запуску може бути в повітрі до 10 хвилин і атакувати цілі на відстані до 10 кілометрів, розвиваючи в момент атаки швидкість 160 км/год. Можливий як удар по заздалегідь визначених координатах, так і коригування через GPS та вбудовану камеру.

Безпілотник Switchblade 600 важить вже 23 кг (загальна вага комплексу – 55 кг), але значно перевершує легку модифікацію за всіма параметрами: за ударною силою, часом перебування в повітрі та дальністю атаки (40 хвилин і 40 км), швидкістю атаки – 185 км/ годину. Обидві моделі використовують електродвигуни, що робить їх майже безшумними і такими, що важко виявляються. Як повідомили днями в компанії-виробнику AeroVironment, зараз ведуться переговори про подальші прямі постачання Switchblade Україні.

Phoenix Ghost
Про цих безпілотників-камікадзе відомо дуже мало. За словами спікера Пентагону Джона Кірбі, вони ідеально підходять саме для потреб України у відображенні російської агресії, зокрема на рівнинних територіях Донбасу, а їх принцип роботи схожий на Switchblade. Ймовірно, Phoenix Ghost є ще досконалішою зброєю, оскільки зможуть перебувати у повітрі до шостої години. Їхнє головне завдання – поразка легко та середньоброньованої техніки супротивника. США планують передати до України 121 Phoenix Ghost. За словами Кірбі, ще одна перевага цих БПЛА – українці зможуть дуже швидко освоїти їхнє використання, особливо вже маючи досвід поводження зі Switchblade.

Quantix Recon

Це ще один продукт від виробника Switchblade – компанії AeroVironment. 19 квітня там заявили, що передадуть Україні понад сотню дронів Quantix Recon. Завдання цих БПЛА – розвідка. Вони можуть бути в повітрі до 45 хвилин, літати на відстань до 40 кілометрів (але радіозв'язок з Quantix Recon підтримується лише на відстані 2 км). Безпілотники можуть підніматися на висоту понад 2 кілометри і докладно досліджувати ділянку 3,2 квадратних кілометри. На борту знаходяться дві потужні камери, зокрема гіперспектральна, яка дозволяє виявляти добре закамуфльовані об'єкти. З висоти 46 метрів камери безпілотника дозволяють розрізняти об'єкти розміром 1-2 сантиметри.

Puma
Це малий розвідувальний безпілотник від компанії AeroVironment. Дальність польоту за умови встановлення додаткової системи зв'язку – до 60 км, у повітрі Puma може бути дві з половиною години. Безпілотник може працювати в умовах сильного дощу та екстремальних температур, але його головна перевага – потужна оптика. На Puma можна встановити відразу чотири камери, у тому числі що дають тепловізорну картинку і допомагають встановлювати цілі для надточної зброї.

MQ-9 Reaper

У середині квітня з'явилася інформація, що Україна веде переговори з американською компанією General Atomics щодо покупки важких безпілотників MQ-9 Reaper. За словами представників компанії, за умови схвалення з боку влади США ці БПЛА можуть опинитися в Україні протягом лічених днів.

Завдання MQ-9 Reaper збігаються із завданнями Bayraktar TB2 – розвідка та завдання ударів по наземних цілях – але американський БПЛА набагато потужніший за турецьку (до того ж, може вражати навіть повітряні цілі, наприклад, інші безпілотники). Так, розмах його крил – 20 метрів, максимальна вага разом із озброєнням – близько п'яти тонн. Він може підніматися на висоту до 15 км, дальність польоту – до 1850 км.

MQ-9 Reaper оснащується високоточними бомбами та ракетами, зокрема відомими Hellfire.

Безпілотник активно використовується американськими повітряними силами, зокрема на початку 2020 року MQ-9 Reaper ліквідував високопоставленого іранського генерала Касема Сулеймані.