Українські артилеристи пересядуть на британські наступальні «іномарки»

Великобританія надасть Україні – гаубиці AS90 та снаряди до них, – Daily Express

Великобританія направить до України 20 самохідних артилерійських установок та десятки тисяч снарядів.

За даними Daily Express, це стане найбільшою артилерійською кампанією з часів Другої світової війни. Британське видання з посиланням на джерела повідомляє, що наступного тижня 45 тисяч фугасних снарядів британського виробництва разом із самохідними гаубицями AS90 буде відправлено до Польщі. Там українських військових навчатимуть їх застосовувати.

AS90 – самохідна артилерійська установка на гусеничному шасі з вежею, що обертається. Наступати без авіації сумнівно, а без артилерії безглуздо, тому «саушки» потрібні як повітря. AS90 – британська САУ, за своїми можливостями аналогічна МСТА-С.

Дальність стрільби – 25 км (30 км реактивними снарядами), оснащена сучасною системою управління вогнем, комп'ютеризованою вежею/рубкою, і навіть оснащена мікро-РЛС для вимірювання швидкості випущеного снаряда (для поправок електронного обчислювача).

Нагадаємо, 23 квітня президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон обговорили нову військову допомогу Україні. Вона включатиме надання нам важкого озброєння.