У Путіна налаштовані продовжувати війну до досягнення того, що можна буде уявити "перемогою"

Коментарi:

У Кремлі вважають, що зараз Росія не має варіантів закінчити війну в Україні, які не призвели б до падіння рейтингів влади.

І саме тому Путін налаштований продовжувати війну до досягнення того, що можна буде уявити "перемогою", пише видання "Медуза" з посиланням на близькі до Адміністрації президента РФ джерела.

Опрацювання сценаріїв виходу з війни, як повідомили співрозмовники "Медузи", розпочалося кілька тижнів тому.

"Подивилися, покрутили – якогось зрозумілого сценарію не проглядається. Тому громадську думку до можливого проведення переговорів (і укладання миру – Ред.) вирішили не готувати", – повідомило джерело.

У Кремлі вважають, що більшість росіян сприймають війну як "боротьбу з нацистами та нацизмом".

Також там упевнені, що однією з найсерйозніших перешкод для "виходу суспільства з війни" може стати позиція більшості населення, яка, за даними опитувань, підтримує спецоперацію.

Джерела "Медузи" повідомляють, що на такому фоні в Кремлі "побоюються можливого невдоволення" відступом військ та переговорами. За оцінкою влади, вона може вилитися навіть у вуличні протести.

В АП РФ вважають, що зараз сперечатися із громадською думкою вже пізно, а воювати все одно доведеться до якогось результату, який можна оголосити "перемогою", пише "Медуза".

Водночас, експерти видання та соціологи сумніваються, що закінчення війни та перехід до мирних переговорів може викликати протести.

Вони відзначають, що люди, швидше, пасивні – вони можуть бути не проти війни, а й не за неї. Респонденти висловлюються за інерцією – навіть, може, не кривлять душею. Але це не войовнича підтримка. Самі воювати ці люди не готові.

І у разі "приглушення пропаганди" жодних протестів від прихильників війни чекати не доводиться: "громадяни перестануть думати і говорити про нацистів, повністю переключаться на свої особисті проблеми".

Також видання наводить дані опитування, проведеного в Москві опозиційним політиком Романом Юнеманом, який показав, що чим вищий матеріальний добробут росіян, тим більшою мірою вони підтримують спецоперацію. Але соціологи зазначають, що багато людей з високими доходами у Москві це чиновники, силовики, працівники держкорпорацій та члени їхніх сімей. Що могло і вплинути на такий результат.