Місце пошкодження миколаївського водогону знаходиться у зоні бойових дій, – Сенкевич

Чому в Миколаєві немає водопостачання, коли його відновлять і як городянам зараз виплутатися із цієї ситуації? Про це розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Виявляється, головна причина полягає у пошкодженому водопроводі, доступу до місця аварії наразі немає. А мер наголосив, що не має окремого, додаткового, резервного місця, де можна брати воду. – 12 квітня, у вівторок, виникла проблема з електропостачанням насосів. Вода зникла у деяких районах, ще у деяких була, але під малим тиском. Я відразу повідомив, що потрібна доба для вирішення ситуації.

Працівники «Миколаївводоканалу» та «Миколаївобленерго» перевели роботу насосів на наземну лінію. Ми навіть встигли перевірити їхню роботу, все було добре, але вночі, 13 квітня, ми виявили іншу проблему – це порив мережі.
«Почали оглядати трасу, перевірили з боку Миколаївщини до місця бойових дій. Ми виявили, що внаслідок бойових дій чи попадання чогось було пошкоджено трубу на території, що знаходиться в зоні бойових дій. Там небезпечно, туди у нас зараз немає доступу. Тому швидко відновити водопостачання неможливо, – сказав Сенкевич, – Ми консультуємося з військовими, як дістатися та ремонтувати цю трубу. За його словами, у медзакладах обладнали вісім свердловин, із них працюють три, ще п'ять запустять».

Також мер сказав, що в суботу, 16 квітня, "Миколаївводоканал" почне розвозити технічну воду. Фактично, це питна вода, але її не можна пити сирою, її потрібно кип'ятити. Час та місце роздачі води повідомлю.

«Також ми звернулися до тих підприємств, які мають резервуари води, сподіваюся на їхню співпрацю. Також дякую тим підприємствам, які розвозять воду. – мої заступники провели зустрічі із продавцями питної води. Містом є 115 точок продажу води, в департаменті ЖКГ складають список, ми нанесемо їх на карту. Ми домовилися про ціну – від 1,5 до 1,8 гривні. Були сьогодні випадки, коли за літр просили майже 10 гривень, таких ділків будемо карати. У нас є в баклажках вода, її роздаватимемо пенсіонерам, людям з інвалідністю та багатодітним сім'ям.
Якщо вдасться найближчими днями відремонтувати водогін, це добре. Якщо ні, все одно забезпечуватимемо місто водою, – сказав Сенкевич.