Або фосфорні боєприпаси, або хімічна зброя, – експерти про отруйну атаку в Маріуполі

Загарбницькі війська могли застосувати у Маріуполі також фосфорні боєприпаси. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

Там попереджають, що розпропаганда може створити серію фейків про обстріл Маріуполя хімічною зброєю. "Станом на сьогодні інформація про застосування військами РФ хімічної зброї в Маріуполі перевіряється.

Є припущення, що це були фосфорні боєприпаси. Але офіційна версія буде згодом", – сказано у повідомленні.

Про високий ризик використання хімічної зброї попереджала заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Міністр збройних сил Великобританії Джеймс Гіппі заявив, що всі розроблені всі варіанти відповіді на застосування хімічної зброї з боку РФ у Маріуполі, якщо інформація про це підтвердиться. В даний час британський уряд ще не перевірив інформацію щодо застосування хімічної зброї.

За словами Гіппі, важливо визнати, що ці речі можуть бути використані у різний спосіб: від сльозогінного газу, що є засобом проти масових заворушень, до абсолютно руйнівних систем смертельної хімічної зброї. «Я думаю, що важливо чітко усвідомлювати, що є деякі речі, які виходять за всі рамки, застосування хімічної зброї отримає відповідь, і є різні варіанти того, якою може бути ця відповідь», – зазначив міністр.

Британський міністр також висловив своє захоплення українським воїнам у Маріуполі та зазначив, що вони уособлюють усе, чим можна захоплюватися в українських збройних силах.

Нагадаємо, полк "Азов", який обороняє Маріуполь, увечері 11 квітня заявив, що російські війська використали отруйну речовину невідомого походження.

Воно було скинуто з безпілотника. У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром.

Командир "Азова" Андрій Білецький має у трьох людей чітко виражені ознаки отруєння бойовими хімічними речовинами, але без катастрофічних наслідків.