У Миколаєві звільнено робітницю шкільної їдальні, яка годувала дітей «об'їдками» з чужого столу

Коментарi:

У Миколаєві після скандалу звільнено робітницю їдальні на базі школи №39. Вона використовувала залишки їжі від обіду одних учнів для харчування інших.

Про це у п'ятницю, 19 вересня, повідомив віце-мер з гуманітарних питань Анатолій Петров.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Скандал гримнув напередодні, коли соцмережами полетіло відео, зняте батьками учнів ліцею імені Аркаса. Ліцей зараз працює на базі школи №39. Батьки звернули увагу, що страви, які не доїли учні школи №39, перекладалися з тарілок та подавалися ліцеїстам.

Начальниця управління освіти Миколаєва Ганна Личко наголосила, що на звільнену співробітницю вже надходили скарги, і директор школи робила їй зауваження. Личко наголосила, що за правилами усі нез'їдені порції, навіть якщо до них ніхто не доторкнувся, мають утилізуватися.

Подробиці інциденту

За словами технолога, яка уточнила ситуацію у самої звільненої співробітниці, та пересипала у загальну ємність дві порції, які залишилися недоторканими, бо двоє дітей не прийшли на обід.

Однак, як розповіла журналістам директор ліцею імені Аркаса Любов Патлата, вчорашній випадок не єдиний. За її словами, цій працівниці неодноразово робили зауваження. Наприклад, вона не прибирала салат зі столів, а просто досипала його. Були й інші випадки, коли недопиті узвари з різних склянок зливались в одну каструлю і подавалися повторно.

Віце-мер Анатолій Петров підтвердив, що співробітницю їдальні звільнено.

Нестача кадрів у шкільних їдальнях

Цей інцидент підтвердив, що у системі шкільного харчування Миколаєва гостро бракує персоналу.

За словами Анатолія Петрова, сьогодні у школах немає висококваліфікованих кухарів та технологів, які готові працювати в таких умовах.

Основні причини дві:

Важке навантаження: «Взяти 55 школу, бригада з 6 осіб готує на 850 дітей. Вони виходять о 4-й ранку і закінчують дуже пізно. І в суботу, і в неділю вони виходять, щоби зробити заготовки».

Низька зарплата: Оплата праці кухарів становить трохи більше ніж 10 тисяч гривень. Як зазначив віце-мер, працівники просто не витримують такого графіка за таку оплату.

Директор комунального підприємства з організації харчування у навчальних закладах Петро Вашеняк (чия продукція обслуговує більшість шкіл Миколаєва, і саме до цих страв пред'являють більшість претелнзій) повідомив, що зараз не вистачає близько 100 співробітників. Лише за останній тиждень звільнилося близько 20 людей. Головні причини звільнень – важкий графік, низька оплата та складне меню.