Запіканка підгоріла, сметана зникла: у школах Миколаївщини знайшли порушення у харчуванні

Коментарi:

Головне управління Держпродспоживслужби на Миколаївщині продовжує перевіряти, як організовано харчування в освітніх закладах регіону.

Чергові порушення зафіксовано у школах однієї з громад Баштанського району.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Під час аналізу фотозвіту за період з 1 по 7 травня 2025 року фахівці виявили низку невідповідностей:

Відсутність інгредієнтів

страви «Запіканка сирна з яблуками та морквою зі сметаною» та «Львівський сирник з морквою та сметаною» було видано дітям без сметани, що порушує рецептуру.

Порушення технології приготування

«Морковно-яблучна запіканка» мала підгорілу скоринку. Це свідчить про можливе недотримання температурного режиму — страва могла бути непропеченою всередині, що є небезпечною з точки зору харчової безпеки.

Порушення вимог до хліба

замість належного цільнозернового хліба дітям видавали звичайний пшеничний.

Недостатня обробка фруктів

банани та яблука не були очищені від плодоніжок, що порушує санітарні норми та перешкоджає їх повноцінному миття.

Після перевірки з керівниками навчальних закладів проведено роз'яснювальну роботу щодо важливості дотримання технологічних процесів та вимог Постанови Кабміну №305 від 24.03.2021.

Важливо: батькам нагадують, що включення до раціону цільнозернового хліба — не рекомендація, а обов'язкова норма. Такий хліб містить більше клітковини та корисних речовин, необхідних для дитячого організму.

Звернень від батьків щодо температури видачі готових страв не надходило.