Ідеолога «Миколаївської народної республіки» залишили на 15 років у в’язниці

Коментарi:

Миколаївський апеляційний суд залишив без змін вирок щодо обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 111, ч.1 ст. 110, ч.1 ст. 111-2, ч.2 ст. 436-2 КК України.

Заводський районний суд миколаївця засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та займатися викладацькою діяльністю на строк 15 років.

Обвинувачений подав апеляційну скаргу. Він просив вирок суду скасувати і призначити новий розгляд в суді першої інстанції. Заперечуючи свою вину, зазначив, що на пропозицію невідомої особи погодився створити концепцію становлення Миколаївської народної республіки. Вважав, що діяв у наукових цілях.

Разом з тим, суд встановив, що він як завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія», доктор наук з державного управління та кандидат політичних наук, у квітні 2022 року вирішив сприяти представникам влади рф у проведенні підривної діяльності проти України. Він сподівався у такий спосіб отримати преференції від представників рф у виді зайняття певної посади в окупаційній владі.

Використовуючи обліковий запис в «Telegram», він зв’язався з особою з генерального штабу зс рф та заявив про своє бажання співпрацювати, погодився надавати необхідну допомогу у проведенні підривної діяльності на території Миколаєва.

Зрадник збирав розвіддані про місця базування в регіоні підрозділів ЗСУ, СБУ та Нацполіції та діючи на виконання поставлених «завдань», розробив документ під назвою «Концепция становления независимого государства – Николаевской Народной Республики, в период проведения специальной военной операции российской федерацией на территории Украины».

Колегія суддів Миколаївського апеляційного суду дійшла висновку, що відсутні підстави для задоволення апеляційної скарги обвинуваченого. Вирок Заводського районного суду м. Миколаєва залишено без змін. Як повідомлялося раніше, засуджено Сергія Шубіна, колишнього депутата міськради від блоку Наталі Вітренко.