«Ніко-Баскет» з медалями – розв'язка божевільного «бронзового» фіналу за 1,6 секунди до сирени

Коментарi:

Баскетбол. Вища ліга. Матч за 3 місце.

"Харківські соколи" – "Ніко-Баскет" (Миколаїв) – 89:90 (18:18, 27:26, 18:21, 26:25).

21 квітня Київ, палац спорту «Венето». Судді Ю. Щербак (Київ) Л. Войнаровський (Черкаси), О. Соловйов (Дніпро).

Результативність «Ніко-Баскета»: Лук'ян – 31 + 7 передач, Орзул – 15, Гарбар – 6+6 підбирань, Гарячий – 4, Штанько – 2, старт, Мітирич – 14+4, Товкач – 12+6, Лутвалієв – 6 .Турчак, Іванко, Долованюк, Камка.

Результативність «Харківських соколів»: Мартинов – 33, Чевердін – 18+5, Алтухов – 22+6, Коровяков Є. – 10+4, Фісун – , старт, Коровяков А. – 2, Єфімов, Зміївський.

У регулярному чемпіонаті "Ніко-Баскет" тричі перемагав "Харківських соколів", що давало маленький моральний бонус у битві за комплект бронзових медалей чемпіонату України серед команд вищої лізи.

«Соколи» у чвертьфіналі перемогли команду СумДУ, яка стояла вище за рангом у регулярному чемпіонаті. У вчорашньому півфіналі харків'яни чинили опір сильнішому «Прометею» і не думали – берегли силу та енергію на сьогоднішній поєдинок. Миколаївці ж напередодні провели найважчі ігри – перемогли «Селф мейд баскет» та поступилися «БК «Самбір».

У сьогоднішньому поєдинку в першій чверті у «соколів» забивали лише Чевердін та Мартинов, а два періоди на майданчику виходили лише шестеро баскетболістів. У тому числі, і брати Коровякови – 42-річний Олександр, який колись давним-давно грав у вознесенському «Возку», та 36-річний Олександр.

У першій чверті рахунок рівний – 18:18, другий відрізок виграли харків'яни – 27:26, причому вони вели з різницею +7.

У третій десятихвилинці миколаївці поступово перехопили ініціативу. «Соколи» втомилися, а потім їхній лідер атак Євген Коровяков залишив майданчик за п'ятий фол. Миколаївці цей період виграли та на четверту чверть пішли, ведучи у рахунку 65:63.

"Соколи" поступатися і не думали, вони повели в рахунку +3. П'ять фолів набрав Лутвалієв, із травмою грав Орзул, але встиг закинути п'ять троячок! Сім очок поспіль приносить Лук'ян – 82:78.

За дві хвилини до сирени миколаївці вперед. Далеким кидком Алтухов виводить «соколів» уперед – 88:87. Інтрига наросте. За 23 секунди Мітіріч виводить миколаївців уперед – 88:87! А за 3 секунди до закінчення основного часу сталася катастрофа. Гарячий отримує фол на Мартинові. Два точні кидки – «соколи» попереду – 89:88. На лаві запасних харків'ян уже радіють перемозі. Але часу лишається 2,6 секунди! Лук'ян пасує Мітиричу і на ньому фолить Коровяков-старший. Пробивні фоли! Мітіріч точний – 90:89! Грати 1,6 секунди, але харків'яни їх не використали. "Ніко-Баскет" перемагає і стає бронзовим медалістом чемпіонату. А цей поєдинок, безумовно, можна назвати найдраматичнішим у сезоні 2023-204 у вищій лізі!