Агента ФСБ, який наводив "шахеди" на Миколаїв, посадили на 15 років

Коментарi:

Зрадником виявився мешканець Врадіївки

За матеріалами СБУ 15 років в'язниці отримав зрадник, який шпигунів для ФСБ у Миколаєві.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Зловмисник намагався встановити точні координати базування українських захисників, які обороняють Миколаїв. Насамперед його цікавили геолокації укріпрайонів та вогневих позицій підрозділів ЗСУ.

Розвідувальна інформація була потрібна агресору для підготовки прицільних повітряних атак на місто із застосуванням дронів-камікадзе типу «Шахед».

Служба безпеки затримала зловмисника у лютому 2023 року, коли намагався передати окупантам розвіддані про дислокацію оборонних об'єктів.

За матеріалами СБУ суд призначив йому 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Як встановило слідство, зрадником є мешканець селища Врадіївка, якого ФСБ завербувала до соцмережі «Вконтакте». У поле зору російської спецслужби він потрапив як активний користувач російських інтернет-ресурсів, де він писав коментарі на підтримку агресивної війни проти України.

Для виконання ворожих завдань агент на своєму авто об'їжджав територію і приховано фіксував необхідні об'єкти на камеру телефону.

Під час обшуків у його квартирі вилучено комп'ютерну техніку та телефон з підтвердженнями розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за трьома статтями Кримінального кодексу України: ▪ ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ▪ ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України); ▪ чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Розслідування проводили співробітники СБУ у Миколаївській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Першотравневої окружної прокуратури.