Пил із Сахари в Україні: фахівці перевірили якість повітря в Миколаєві та в Первомайську

Коментарi:

30-31 березня на територію України з південного заходу поширилося дуже тепле повітря африканського походження, а середня добова температура перевищила норму на 5-12 градусів. Але водночас північно-африканське повітря принесло і пил, який створює ефект затуманеного неба.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Як повідомляє Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, з 3 квітня тричі на день (о 8.00, 12.00 та 16.00) проводиться посилений моніторинг стану атмосферного повітря у певних контрольних точках Миколаєва та Первомайська.

«За отриманими результатами концентрації пилу недиференційованого за складом становили від 0,13 до 0,25 мг/м3 по м. Миколаєву та від 0,15 до 0,35 мг/м3 по м. Первомайську, що не перевищує нормативне значення – 0, 5 мг/м3. Моніторингові дослідження продовжуються», – повідомили у Центрі.

Пил із Сахари в Україні: де він узявся і як до нас потрапив?

31 березня Метеорологічна станція Бориспіль повідомляла, що в Україну прибуває пил із Сахари, і найближчими днями якість повітря суттєво погіршиться.

1 квітня в Укргідрометцентрі заявили, що запиленість повітря в Україні не є пиловою бурею, оскільки для цього природного явища швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а триватиме це не менше трьох годин.

Формування цих процесів почалося над Сахарою — тиждень тому відбулося певне проходження атмосферного фронту, тому піднявся цей пил та пісок у повітря. За рахунок повітряних потоків, що утворилися над європейським континентом, відбулося таке інтенсивне перенесення через Середземне море на Балкани та інші країни. Днями і в Україну надійшов цей пил. Тобто до нас уже донесло лише пил, більш такі дрібні, дисперсні частинки, які залишаються високо у повітрі. Піщані, пилові бурі тільки над Сахарою спостерігалися і подекуди над Середземним морем — там вони й осіли. А у нас усе це переважно у найвищих шарах атмосфери зосередилося.