У центрі Миколаєва змінюють металевий паркан на «більш металевий». Скільки це коштуватиме місту

Коментарi:

У центрі Миколаєва комунальники змінюють пішохідну огорожу. Незважаючи на обурення та ремствування місцевих жителів з приводу «заміни залізного паркану на більш залізний», роботи продовжуються.

Nikcenter розібрався, що відбувається, і скільки коштує обновка для миколаївських вулиць.

Заміна окремих ділянок паркану, що відгороджує тротуари від проїжджої частини вулиці, відбувається Центральним проспектом. Загалом «до стандартів» збираються привести 10 тисяч погонних метрів пішохідної огорожі.

Читайте нас у Telegram : тільки важливі новини

Про це розповів директор комунального спеціалізованого монтажно-експлуатаційного підприємства (КСМЕП) Григорій Патока.

«Старе огородження не відповідає вимогам ДСТУ. За розрахунками, у місті слід замінити 10 тисяч погонних метрів. На Центральному проспекті, це обличчя міста, міняли секції, де паркан було зламано, де люди перестрибували на проїжджу частину. Я постійно отримую приписи від патрульних, тому вирішили не витрачати час та кошти на ремонт, а одразу встановити нові секції», – розповів Григорій Патока.

За його словами, на проспекті замінено максимум 80 метрів огорожі. Більш масштабні оновлення огорож будуть на вулицях Велика Морська та Микільська, а також там, де велика концентрація ДТП.

Директор КСМЕП запевнив, що нова огорожа сертифікована, виготовлена за архетипом, затвердженим департаментом архітектури Миколаївської міськради.

КСМЕП ще восени минулого року провів тендер на закупівлю 1540 секцій пішохідної огорожі. У конкурсі взяли участь 4 фірми, що перемогло запорізьке ТОВ «Югсталь», що запропонувало найнижчу ціну – 8 мільйонів 898 тисяч гривень. Комунальники розрахувалися з постачальником ще торік.

За угодою, КСМЕП отримав 1540 секцій пішохідної огорожі, завдовжки 2 метри кожна, та 1550 штук стійок. Загалом пара секція+стійка коштувала місту 5,8 тис. гривень.

Оскільки конструкції виробляли за власним миколаївським архетипом, знайти таку огорожу не вдалося. Однак на сайті постачальника, ТОВ "Югсталь", пішохідні огорожі пропонують по 1650 грн за штуку.

Виробляють їх усі за єдиним ДСТУ 8751:2017, відповідно, розміри стійок та секцій, внутрішні клітини мають збігатися. А ось ціна "миколаївського архетипу" виявляється більш ніж удвічі вищою.

Отримана партія минулого року дозволить встановити тротуарні паркани на трьох тисячах метрів. Тобто 9 мільйонів вистачило лише на третину від запланованого оновлення тротуарної огорожі. Також до вартості огорож слід додати витрати на пальне, зарплати робітників і т.д.

Нагадаємо, Григорій Патока раніше очолював управління капітального будівництва Миколаївської міськради. У січні 2021 року поліція провела обшуки в управлінні та будинку Патоки у справі про можливе присвоєння бюджетних коштів на ремонти дитсадків та амбулаторій.