У Миколаєві з січня подорожчало опалення, рахунок прийшов навіть тим, хто має автономне опалення

Коментарi:

З січня «Миколаївобтеплоенерго» та ТЕЦ беруть оплату за обігрів під'їздів, горищ та підвалів.

На початку лютого мешканцям миколаївських багатоповерхівок надішли квитанції про нарахування за послугу теплопостачання. Однак такі платіжки отримали й ті, чиї квартири обладнані індивідуальним опаленням.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

У комунальному підприємстві «Миколаївоблтеплоенерго» пояснили, що система теплопостачання будинку є спільною власністю всіх, хто має квартири у ньому.

"ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" веде комерційний облік споживання теплоенергії наданої для всього будинку як єдиного майнового комплексу, а співвласники будинку оплачують таку теплову енергію, яка використовується на опалення всього будинку, як квартир та нежитлових приміщень, так і місць загального користування. , оплачують таку теплову енергію та співвласники, які мають індивідуальне опалення», – пояснила начальник служби збуту підприємства Валентина Карєва.

Обсяг теплової енергії, що припадає саме на місця загального користування, розраховується відповідно до проекту будинку, а також результатів енергоаудиту тощо. Проте чи всі управляючі чи ОСББ надали підприємству необхідну технічну документацію.

"У разі відсутності у підприємства даних про площі місць загального користування та допоміжних приміщень обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будинку, визначається спрощено, а саме частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будинку. Ця частка залежить від поверховості будинку: для 1-го та 5-ти поверхових будівель це 25 відсотків, від 6-ти до 10-ти поверховості будинку – це 20 відсотків, понад 10 поверхів – 15 відсотків”, – додала Валентина Карєва.

Водночас нормативно-правові акти не передбачають звільнення громадян від обов'язку сплати за теплову енергію, витрачену на опалення місць загального користування.