Дуже міцні нерви – миколаївський стрибун у воду Данило Коновалов завоював ліцензію на Олімпіаду-2024 в Парижі. Деталі

Коментарi:

На чемпіонаті світу з водних видів спорту у Катарі.

Сьогодні, 4 лютого, на чемпіонаті світу зі стрибків у воду в Досі розіграно медалі у синхронних стрибках із триметрового трампліну у чоловіків та п'ять вакантних ліцензій на Олімпіаду-2024 у Парижі.

Серед 27 пар на старт вийшли й українці – 20-річний Данило Коновалов та 30-річний Олег Колодій. Обидва – вихованці миколаївської школи спорту. Данило виступає за Миколаївську область та рідну КДЮСШ «Україна», а Олег Колодій тривалий час тренується у Києві, а представляє Луганську область. Стрибати разом почали відносно недавно, але одразу заявили про себе.

Під час підготовки до чемпіонату світу в Досі були проблеми, захворів Колодій і довелося скасувати виступ на турнірі у Ростоку. Тож були певні хвилювання.
Для Миколаївської області це був чи не єдиний шанс побачити свого представника на Літніх Олімпійських іграх. Востаннє вони виступали у Ріо-2016, причому тоді змагалися і стрибуни у воду – знамениті Олена Федорова та Ілля Кваша.

Що гарантувало попадання на Олімпіаду у Катарі

Розігрувалися вакантні п'ять із восьми місць, оскільки на торішньому чемпіонаті світу путівки забронювали Велика Британія, Китай та Франція, які й досі серед фаворитів. Тож треба було посісти бодай восьме місце за умови, що попереду будуть синхроністи цих трьох ліцензованих країн.

Старт для українців не задався. Після двох стрибків лише 15-е місце. Третій стрибок трохи підняв настрій – наші вже 14-ті. Чистенькі три половиною сальто вперед повернули Коновалова та Колодія у суперечку за ліцензії. Вони вже 10-і та попереду два вирішальні стрибки.

Чотири з половиною сальто виконані з помарками, але за рахунок коефіцієнта складності 3,8 українці піднялися на 9-е місце. Результати дуже щільні. Перед останніми стрибками у суперників почали здавати нерви, провалилися американці, корейці, поляки, хорвати, попрощалися з надією на Олімпіаду німці.

Останній вихід до трампліну Колодія та Коновалова. Два з половиною сальто з півтора гвинтами вдалися, вони виконали стрибок майже як на тренуванні. Підсумковий результат – 363,12 бали. На Європейських іграх, які вони виграли, результат був вищим, але ці змагання порівнювати не можна. Статус абсолютно різний.

Настали хвилини тяжких очікувань. У Досі за свого вихованця переживала його тренер Олена Безрукова, а у Миколаєві – друзі, рідні, перший тренер Валентина Веприк, директор КДЮСШ «Україна» Сергій Гуменюк. Він, як ніхто інший знає, чого варто було зберегти у прифронтовому Миколаєві стрибки у воду.

І ось на табло підсумкові результати. Китайці Ван Цзун'юань та Лун Даоі чемпіони! На другому місці італійці, на третьому – іспанці, що стало несподіванкою. Адже без медалей опинилися навіть олімпійський чемпіон британець Джек Ло та його напарник. Колодій та Коновалов – на шостому місці, а це олімпійська ліцензія!

Ось так завершився дуже важливий день у спортивній біографії Данила Коновалова та Олега Колодія! Вони приносять Україні олімпійську ліцензію. У стрибках у воду вони не іменні, але питань, хто заслужив поїхати влітку до Парижа, питань не виникає.

Чемпіонат світу з водних видів спорту. Доха (Катар). 3 лютого. Трамплін. 3 метри. Синхронні стрибки. Чоловіки.
1. Ван Цзун'юань/ Лун Даої (Китай) – 442.41
2. Лоренцо Марсалья/ Джованні Точчі (Італія) – 384.24
3. Адріан Абадіа / Ніколас Гарсіа Буасьє (Іспанія) – 383.28
4. Родріго Дієго Лопес / Осмар Ольвера Ібарра (Мексика) – 383.19
5. Ентоні Хардінг/Джек Ло (Великобританія) – 376.26
6. Олег Колодій/Данило Коновалов (Україна) – 363.12
7. Каспер Лесяк/ Анджей Жешутек (Польща) – 362.04
Усього 27 пар.

Але це ще не все. Після відпочинку Данило Коновалов вийде на старт індивідуальних змагань стрибунів із триметрового трампліну. І в цьому виді буде розіграно олімпійські ліцензії.