Висаджено в повітря дамбу Каховської ГЕС

Коментарi:

Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяги скидання води.

Вночі російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, яка розташована від Херсона вище за Дніпром.

"Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Усі служби працюють. Ситуація відстежується", – повідомили у ОК «Південь».

Судячи з тих кадрів, що вже з'явилися в мережі, дамба зазнала критичних ушкоджень і більше не здатна стримувати потік води. Як добре видно на відео, почалося неконтрольоване скидання води з Каховського водосховища, що може призвести до серйозних підтоплень нижче за течією Дніпра.

Окупанти постійно залякувала українців можливим проривом греблі Каховського водосховища, затопленням Запорізької АЕС, створенням ядерної небезпеки тощо. Зокрема, представники окупаційної влади стверджували про ймовірний прорив дамби біля міста Кам'янка Дніпровська та затоплення десятків тисяч мешканців.

Каховське водосховище знаходиться за 5 км від Нової Каховки Херсонської області, яка зараз окупована, є останнім щаблем у каскаді Дніпровських гідроелектростанцій. Споруда забезпечує регулювання стоку Дніпра для забезпечення певної частини півдня України електрикою та водою.