Через підрив Каховської ГЕС у Дніпро потрапило 150 тонн машинної олії, є ризик подальшого витоку

Коментарi:

У річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинної олії через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. При цьому є ризик подальшого витоку.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента за результатами засідання РНБО.

"Членів РНБО поінформували, що до Дніпра потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – йдеться у повідомленні.

На засіданні також узгодили комплекс міжнародних заходів. Вони включають скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій та Міжнародного кримінального суду, адже такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

Окрім того, учасників засідання проінформували про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС. Зазначається, що український персонал станції тримає ситуацію під контролем та має інструменти на випадок розвитку подій.

Засідання РНБО та Державної комісії ТЕБ та НС

Після засідання РНБО щодо ситуації з підривом секретар Олексій Данилов зазначив, що "ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить визволення України, час якого настав".

Тим часом, на засіданні Державної комісії ТЕБ та НС було ухвалено рішення про евакуацію та розміщення людей, а також забезпечення населення питною водою.

Підрив Каховської ГЕС

Сьогодні близько 2:50 ночі окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Станція повністю зруйнована та не підлягає відновленню.

У ГУР зазначили, що росіяни дистанційно підірвали Каховську ГЕС. Тим часом радник керівника ВП Михайло Подоляк заявив, що дамбу могла підірвати 205 мотострілецька частина армії РФ.