Заради корови стала «сапером»: щодня мешканка села на Миколаївщині перевіряє околиці міношукачем

Коментарi:

Літня жінка з Миколаївщини стала відомою на увесь світ, коли пішла в сапери заради своєї худоби.

На початку повномасштабної війни 67-річна Ганна Пліхчинська разом із коровою Ланою евакуювалися із рідного села Степова Долина на кордоні Миколаївської та Херсонської областей на Черкащину.

Дев'ять місяців Степова Долина була під щоденним обстрілом російських окупантів. Нині село практично знищено. Але люди все одно повертаються додому.

Ганна Пліхчинська повернулася, бо тут має господарство: птахи, корова та город. А найвідомішою на весь світ жінка стала після візитів до села кореспондентів різних світових видань.

Вони розповіли, як Ганна Пліхчинська щодня ризикує життям заради корови. Перед випасом пенсіонерка виходить у поле з новеньким приладом, наданим поліцією, для пошуку небезпечних уламків від російських снарядів, бо худобі ж миношукач не даси.

«Страшно, звісно. Я ходжу, воно запищало, ну, я стала, подивилася, що воно таке», – каже жінка. Дрібні вона збирає сама, а якщо знаходить великі – позначає місце та викликає місцевих правоохоронців. «Я беру, ставлю палицю, бо так сказав мені той поліцейський. Намічаю, де воно, а потім його кличу, він приходить, забирає. А такі маленькі, то я сама збираю», – розповідає вона.

Поки що потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами є 30% територій України, на яких можна було виростити харчові продукти для 81 мільйона людей. Президент Володимир Зеленський говорив, що понад 170 тис. квадратних кілометрів території України залишаються небезпечними через ворожі міни і снаряди, що не розірвалися.