Седативні препарати: різновиди та особливості застосування

Коментарi:

Стреси, інтенсивний життєвий ритм, нестабільність зовнішнього світу та інші фактори спричиняють порушення роботи нервової системи.

У терапії різних розладів широко використовуються седативні та снодійні засоби. Їх вибір залежить від симптоматики та стану пацієнта. Це може бути як рослинні препарати, і штучно синтезовані. Серед натуральних засобів Корвалол належить до найпопулярніших.

646f38dce14bb.webp

Які бувають заспокійливі

Усі седативні ліки залежно від їхнього принципу дії та походження поділяють на 3 групи:

  1. Барбітурати – препарати першого покоління, які давно використовуються в медицині. Вони мають яскраво виражені заспокійливі та снодійні властивості, покращують стан нервової системи.
  2. Бензодіазепіни – їх властивості аналогічні барбітуратам. Головна відмінність – мінімальна кількість побічних ефектів та швидке виведення з організму.
  3. Z-препарати – сучасніші засоби, які вибірково впливають на ГАМК-рецептори нервової системи. Мають м'який вплив, не знижують активність.

Найчастіше зараз використовують сучасні седативні препарати. Вони безпечні, оскільки побічні ефекти від їх застосування виникають у вкрай поодиноких випадках. Такі ліки не впливають на активність людини протягом дня. Якщо йдеться про снодійні ліки – вони сприяють покращенню синтезу мелатоніну, який відповідає за сон. Гормон виробляється виключно в нічний час доби, тому вдень людина почувається активною і веде звичний спосіб життя.

646f38dd4806a.webp

Коли потрібні седативні засоби та як їх вибрати

Найчастіше заспокійливі препарати використовують для боротьби зі стресом та безсонням. За умови їх правильного підбору вдається позбавитися:

  • панічних атак;
  • посиленого серцебиття;
  • запаморочення;
  • проблем зі сном;
  • порушень мозкового кровопостачання;
  • підвищеної збудливості центральної нервової системи

Вибір седативного препарату повинен здійснювати лікар, оскільки серед безлічі різновидів самостійно складно знайти ту, яка підійде для конкретного випадку. Так, нейролептики та нормотимики призначають лише при серйозних нервових розладах. Рослинні засоби підходять за незначного стресу. Транквілізатори, антидепресанти та анксіолітики використовуються для усунення сильної тривожності та нападів страху.