П"ять головних помилок пенсіонера, через які йому можуть зменшити виплати

Коментарi:

Є кілька найпоширеніших причин, через які можна отримати пенсію нижче, ніж належить згідно із законом.

Якщо ви вважаєте, що пенсія менша, ніж має бути, потрібно тоді ще раз уважно перевірити, як вам нараховують виплати. Ось п'ятірка основних помилок під час нарахування.

При розрахунку пенсії враховується неправильний розмір середньої зарплати по Україні
Це стосується пенсіонерів, які здійснюють перехід із одного виду пенсії на інший. Найчастіше при переході на пенсію за віком. У такому разі виплати нараховують виходячи із середньої заробітної плати за останні три роки, що передують заяві про вихід на пенсію. Але за умовчанням беруть 2014-2016 роки, тож слід уважно перевіряти дані, які використовує ПФУ.

Неправильно розраховано вашу середню заробітну плату
Коли рахують вашу середню зарплату, законом дозволено відняти від цієї суми 10 відсотків від періоду, коли ви отримували найменшу заробітну плату. А це означає, що пенсія стає вищою. Але деякі працівники ПФУ можуть цього зробити. Тобто виправивши таку помилку, якщо така виявиться, ви зможете отримувати на 10 відсотків більше.


Неправильно порахували стаж через виправлення у трудовій книжці
Через цю помилку ви втрачаєте частину пенсії чи взагалі можливість вийти раніше на пенсію. Така ситуація виникає, коли роботодавець зробив якісь виправлення у вашій книжці.

У вас неправильно підраховано страховий стаж, оскільки немає документального підтвердження
Зазвичай, таке часто трапляється з тими, хто був зареєстрований як приватний підприємець.

Пенсію нарахували за Законом, який не має до вас жодного стосунку
Ця помилка відбувається, коли людині розраховують пенсію, не враховуючи всіх факторів.
Наприклад, коли пенсіонеру із посвідченням постраждалого внаслідок катастрофи на ЧАЕС зараховують пенсію згідно із Законом про обов'язкове зарахування пенсійних виплат. А мали отримувати згідно із Законом про постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.
Нагадаємо також, що пенсії цього року збільшували двічі – у березні та квітні. Третє підвищення українцям заплановане у липні.