Диверсанти з «РДК» та Легіону «Свобода Росії» підбили підсумки рейду в Білгородській області

Коментарi:

Бійці «Легіону «Свобода Росії» та «Російського добровольчого корпусу», які вторглися до Білгородської області 22 травня, повідомили про двох загиблих та десяти поранених у своїх лавах. Міноборони Росії стверджувало, що ліквідували 70 осіб.

Учасники диверсійно-розвідувальної групи надали спільну прес-конференцію. Командир РДК Денис Капустін (Нікітін) розповів, що рейд був «пробою сил», при цьому їм вдалося досягти всіх цілей: «Є трофеї, є знищена техніка ворога. Документи військових ми змогли забрати».

Також диверсанти вважають досягненням підтримку росіян, які нібито висловлюють готовність воювати на їхньому боці. «У наш чат-бот пишуть люди: „Я живу у Білгородській області, ми готові перебігати кордон, ми за вас“. Таких повідомлень є величезна кількість», — розповів командир РДК. При цьому він не виключив, що це можуть бути «агенти ФСБ або божевільні».

За словами Капустіна, після проникнення до Росії вони переконалися, що військово-політичне керівництво країни «до таких речей абсолютно не готове». «Вони дуже довго розповідали про те, що зміцнюють лінію, витрачають на це мільярди, але коли сягає справи — все це сиплеться. <...> Поки вони не викотили танки у великій кількості, вони не могли нам нічого протиставити», – зазначив він.

Капустін пообіцяв провести нові вилазки на територію Росії. «Я думаю, ви ще побачите нас на тому боці. Я не можу розкрити деталі, навіть напрямок. Кордон досить довгий», – заявив він.

Командир РДК також відповів на питання про те, як диверсанти мають американську техніку. За його словами, «вона була видобута в бою в Бахмуті російською стороною і переходить із рук до рук». Крім того, «броньовики можна купити на чорному та приватному ринку, тому таким речам не варто дивуватися», додав Капустін.

Один із диверсантів анонімно розповів «Новій газеті. Європа», що у рейді на села Білгородської області брали участь близько 150 осіб. Щоб прорватися через кордон, вони обстріляли пункт переходу Грайворон з мінометів калібру 120 мм. Атаку було організовано під прикриттям танка. В результаті всі захисники розбіглися, один із російських прикордонників загинув, ще один потрапив у полон.

За словами диверсанта, їм вдалося дійти до райцентру без жодного опору, а потім російські війська відкрили по них вогонь «з усіх видів зброї». При цьому він стверджує, що військові обстрілювали артилерією не лише околиці, де знаходилися бійці РДК та «Легіону Свобода Росії», а й будівлі ФСБ, МВС, адміністрації, які вважали захопленими.

Учасник рейду підтвердив, що щонайменше дві американські бронемашини, які Міноборони Росії представило як знищену техніку противника, справді належали його формуванню та застрягли в окопі біля КПП.

Він також анонсував нові рейди: «Удосконалюватимемося. <...> На зміну заходам диверсійних груп приходять загальновійськові операції. Якщо цього разу намагалися захопити райцентр, то наступного разу можемо спробувати до обласного міста дійти».