5 рекомендацій щодо зниження холестерину

Коментарi:

За даними Міністерства охорони здоров'я України, хвороби серця та судин перебувають у топ-3 причинах смертності серед населення. Чим вищий холестерин у крові, тим більший шанс отримати проблеми із серцем чи судинами, а також допустити ускладнення хронічних захворювань.

Щоб уберегти себе від негативних наслідків зі здоров'ям, важливо стежити за рівнем холестерину, орієнтуватись у його нормах та знати способи зниження.

646b82d4ae4e7.webp

Чому потрібно стежити за рівнем холестерину

Підвищення поганого холестерину довгий час ніяк себе не проявляє. І лише на тлі серйозних ускладнень може виникати відчутна симптоматика.

Повністю позбавитися холестерину неможливо і непотрібно. Він відіграє важливу роль у роботі всього організму: входить до складу клітинних мембран, запускає процеси регенерації, бере участь у синтезі гормонів, вітамінів, кислот.

Важливо регулярно здавати аналіз на загальний холестерин і, якщо високі показники, проводити розгорнуту ліпідограму. Детальне дослідження крові дає лікареві можливість вибрати правильну тактику лікування.

Зазвичай зниження рівня «поганого» холестерину використовується комплекс лікувально-профілактичних і оздоровчих заходів.

Виявлено високий холестерин: що робити

Кардіологи мають кілька варіантів вирішення цієї проблеми. Перше, що має зробити пацієнт, який має симптоматику підвищеного холестерину або випадково виявив цей стан у аналізах – звернутися до лікаря. Після чого запускається план зниження показників:

  1. Медикаментозне лікування. При високих показниках призначаються спеціальні препарати зниження холестерину. Перша лінія – це статини. Вони добре переносяться пацієнтами з різним анамнезом. Суть їхньої роботи полягає у гальмуванні вироблення «поганого» холестерину з його подальшою активною переробкою. Також для нормалізації показників використовуються фібрати, секвестранти жовчних кислот.
  2. Відмова від шкідливих звичок. Фахівці вважають, що немає безпечної дози алкоголю. Щоб не підвищувати ризик атеросклерозу, слід припинити куріння.
  3. Регулярні посильні кардіонавантаження. Підійде біг, активна ходьба, аеробіка.
  4. Нормалізація харчування. Тарілка під час кожного прийому має бути наполовину заповненою овочами чи фруктами. Зверніть увагу на цільнозернові продукти, горіхи, бобові та спеції. Слід обмежити або виключити жирну, смажену їжу та фаст-фуд.
  5. Зменшуйте кількість кофеїну. Він міститься не лише у каві, а й в інших продуктах: від зеленого чаю до шоколаду. Підтримуйте водяний баланс за допомогою звичайної чистої води.

646b82d53f763.webp

Ще один важливий аспект метаболізму та нормалізації рівня холестерину – це достатній сон та відпочинок. Щонайменше 6–8 годин щодня у комфортній обстановці. Дотримуючись простих рекомендацій кардіологів, можна звести ризик виникнення серцево-судинних захворювань до мінімуму.