Сьогодні молимося покровителю моряків Святому Миколаю та ЗСУ

Коментарi:

Народне свято 22 травня відоме під назвами Нікола Весняний, весняний, літній, теплий, травний, Ніколін день.

Літній чи Весняний Миколай відзначається щорічно 22 травня.

Це народне свято за церковними канонами називається Перенесення мощів Святого Миколая зі Світ Лікійських до Барі. Свято має безліч традицій, а також, як без них, суворих заборон.

Що не можна робити на Миколу

З давніх-давен люди вірили, що на свято не можна стригти волосся, займатися рукоділлям, адже це пов'язано з гострими предметами. Їх у руки брати не можна ні в якому разі.

Якщо людина попросила вас про допомогу, їй у жодному разі не можна відмовляти. Інакше сім'я терпітиме злидні і нещастя сім років поспіль.

Також намагалися не тримати борг до цього дня, бо фінансів не буде ще цілий рік. Тому найкраще всі борги роздати до свята.

Вважалося, що у цей день дуже небезпечне море, тому не можна вирушати у плавання. Також не можна плавати у річці.

Звичайно, як у будь-яке церковне свято, не можна в цей день лаятись, лаятись, бажати комусь зла чи ображати інших.

Що слід зробити 22 травня

Відомо, що все життя Микола займався благодійністю, був покровителем та захисником моряків, помічником для бідних та утішником для скривджених. Також святий міг дарувати віруючим сімейне щастя, тому багато православних 22 травня моляться Миколі про благополуччя та любов.

Рекомендується в цей день сходити в храм і помолитися про любов між подружжям, доброту, душевний спокій. Люди, які не можуть відпустити образи, моляться за прощення кривдника.

Святий Миколай здавна вважався покровителем моряків. В Україні його особливо поважали козаки, які обов'язково молилися Чудотворцю, перш ніж вирушити у подорож морем.

Вважається також, що до 22 травня потрібно встигнути посадити картоплю. Якщо зробити це після – гарного врожаю вже не буде.

Наші пращури помітили, що у цей день погода буде помітною. Цієї дати коней, кіз і овець на весь день виганяли на поле. Вірили, що у це свято випас особливо корисний для тварин, оскільки сам Миколай освячує зелень.

Також сьогоднішня дата вважається вдалою для збирання лікарських трав та зелені.

До 21 травня на городах часто дозріває зелена цибуля та часник, петрушка, щавель. З цих рослин наші предки у травні пекли пироги та готували зелений борщ.

Про що моляться Чудотворцю

Відомо, що все життя Микола займався благодійністю, був покровителем та захисником моряків, помічником для бідних та утішником для скривджених. Тому святому моляться про захист від бід, нещасних випадків та злиднів.

Також святий міг забезпечити віруючим сімейне щастя, тому багато православних 22 травня моляться Миколі про благополуччя та любов до шлюбу.

Моляться святому і про здоров'я та зцілення рідних та близьких.

Бажано цього дня відвідати храм, але якщо немає такої нагоди, прочитайте молитву вдома. Головне – робити це щиро і не бажати у молитві нікому зла.

Як молитися до Святого Миколая 22 травня

Молитва до Святого Миколи про захист:

О, всесвятий Миколай, угодник пречудовий Господній, теплий наш заступник, і скрізь у скорботах швидкий помічник! Допоможи мені грішному й похмурому в цьому житті, благай Господа Бога дарувати мені залишення всіх моїх гріхів, які згрішили від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями; і під кінець душі моєї допоможи мені окаянному, благай Господа Бога, всієї творіння Творця, визволити мене від повітряних поневірянь і вічної муки: нехай завжди прославляю Отця і Сина і Святого Духа, і твоє милосердне заступництво, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.