На Миколаївщині за участю українських високопосадовців та дипломатів запустили першу чергу Тилігульської вітрової електростанції

Коментарi:

ВЕС на Тилігулі стане найбільшою в Україні.

19 вітрових турбін загальною потужністю 390 млн. кВт/год електроенергії на рік, забезпечення енергією 200 тисяч домогосподарств мінус 400 тисяч тонн викидів CO2 на на рік! Такий результат пуску першої черги Тилігульської ВЕС потужністю в 114 МВт.

У Березанській громаді, де розташована вітрова електростанція, відбулися урочистості з цієї нагоди. У них взяли участь голова Держагенції з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва, посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен, начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім, перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик, дипломати з Нідерландів, Польщі, столичні високопосадовці та депутати.

«Приємно бути сьогдні на станції, адже я пам’ятаю, з чого все починалося. Тоді ще не було повномасштабного вторгнення, а був заклик Володимира Зеленського до всіх представників влади бути «інвест-нянями» для відповідального бізнесу. І ми це сприйняли, як керівництво до дії. Два роки тому, як голова Миколаївської обласної ради, особисто брала участь в укладанні меморандуму про старт проєкту і соціально-економічний розвиток регіону. І ось маємо результат!
Він стає ще більше вагомішим, адже 13 із запущених 19 вітрогенераторів були встановлені під час воєнного стану» – сказала Ганна Замазєєва.

«Створення таких масштабних проєктів під час війни ще раз доводить нашу міць та силу. Лише ці 19 вітротурбін зможуть повністю забезпечити енергією близько 200 тисяч домогосподарств», – розповів Антон Табунщик.

Надалі підприємство планує знайти іноземних інвесторів та закінчити заплановане будівництво станції потужністю 500 МВт.

Після того, як будуть добудовані усі чотири заплановані черги Тилігульська ВЕС, Україна, окрім електрогенерації, отримає скорочення викидів CO2 на 1,7 млн тонн на рік.

За матеріалами прессслужби Миколаївської облради і ФБ