Підрив залізниці у Криму заблокував доставку «Калібрів» Чорноморському флоту

Коментарi:

Схід з рейок вантажного поїзда в Криму, що стався в результаті диверсії, заблокував єдину залізничну колію в порт у Севастополі, де базується Чорноморський флот, повідомляє розвідка Міноборони Великобританії.

За даними аналітиків, інцидент зірвав постачання озброєнь на базу флоту, у тому числі російські військові поки що не зможуть отримати крилатих ракет «Калібр».

Про сходження поїзда із зерном у Криму 18 травня заявив голова анексованого регіону Сергій Аксьонов, зазначивши, що рух на перегоні Сімферополь — Севастополь припинено. У прес-службі Кримської залізниці уточнили, що причиною інциденту стало "втручання сторонніх осіб".

За даними ЗМІ, вибух стався на коліях в районі села Чистеньке за 9 км від Сімферополя. З рейок зійшли одинадцять вагонів, п'ять із них перекинулися. Було пошкоджено 75 метрів залізничного полотна, на місці утворилася вирва діаметром 15 метрів. Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтею "Теракт".

У британській розвідці зазначили, що будь-які диверсії у цьому «чутливому регіоні» посилять побоювання Кремля щодо здатності армії захистити ключову інфраструктуру Криму. За словами аналітиків, півострів відіграє «критичну психологічну та логістичну роль» у підтримці війни Росії проти України.

Тим часом, за даними телеграм-каналу Baza, один із дронів звалився на залізничні колії, неподалік станції «Солене Озеро» в Джанкойському районі, і обірвав контактні дроти під час падіння. Полотно пошкоджено не було, проте рух поїздів довелося призупинити, щоб усунути уламки. На місці працюють вибухотехніки.

З початку 2023 року на території Росії та в Криму відбулося щонайменше 57 спроб диверсій, підрахувала «Верстка». Під прицілом були залізниці та об'єкти Міноборони та енергетичної інфраструктури.