Пентагон переоцінив військову допомогу Україні на $3 мільярди – це означає, що можна поставити ще

Коментарi:

Міноборони США провело аудит військової допомоги, відправленої Україні, і з'ясувало, що передані озброєння коштують на 3 мільярди доларів менше, ніж передбачалося. Про це розповіли Reuters джерела в Пентагоні та сенаті США.

За словами співрозмовника з Міноборони США, розбіжність виникла через те, що для оцінки використовувалася вартість нових озброєнь, тоді як Україні були передані запаси, що зберігалися у Пентагону, які були закуплені деякий час тому, і їх вартість нижча, як мінімум з урахуванням амортизації.

Джерела Reuters не виключили, що під час подальшої перевірки вартість переданих Україні озброєнь може виявитися ще меншою. Як зазначає агентство, переоцінка теоретично дає можливість владі США надіслати в Україну додаткову військову допомогу.

У Конгресі США, пише The New York Times, висловили подив у зв'язку з тим, що Пентагону знадобилося багато місяців на те, щоб виявити «елементарну і водночас ключову помилку в бухгалтерському обліку». Деякі депутати припустили, що уряд США намагається таким чином збільшити допомогу Україні в рамках уже схваленого Конгресом фінансування, а не вимагати додаткових коштів.

Однак, зазначає видання, поки що невідомо, чи призведе переоцінка до того, що Україна зможе отримати більше американських озброєнь.

Сполучені Штати – ключовий союзник України. З початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну США виділили кілька багатомільярдних пакетів допомоги Україні, зокрема й військовій. За даними Associated Press, на початок квітня американська допомога Україні становила понад 35 мільярдів доларів. Після цього було схвалено ще кілька пакетів допомоги.