США дозволили передати Україні винищувачі F-16

Коментарi:

Адміністрація Джо Байдена після багатомісячних роздумів дала добро на постачання Києву бойової авіації на озброєнні країн НАТО.

Як повідомляє CNN із посиланням на джерела у Білому домі, США сигналізували європейським союзникам, що дозволять їм експортувати в Україну винищувачі F-16 американського виробництва.

Вже чотири країни Євросоюзу, а також Норвегія приватно дали зрозуміти, що готові надати ці літаки ЗСУ, які вже отримали далекобійні ракети і сучасні західні засоби ППО.

За даними британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), Бельгія, Великобританія, Данія та Нідерланди здатні надати щонайменше 125 винищувачів F-16 у повній бойовій готовності. У Норвегії минулого року також з'явилася деяка кількість вільних F-16 (їх число не повідомлялося), які вона замінила на сучасніші F-35 і тепер готова поділитись ними з Києвом. Той поки що просить не так багато — від 24 до 36 винищувачів.

Власні F-16 США постачати Україні, як і раніше, не бажають, кажуть джерела CNN. Почасти це пояснюється дорожнечею машин: якщо включити їх у стандартний пакет військової допомоги, вони з'їдять значну частину схваленої конгресом суми. Із $48 млрд, затверджених у грудні минулого року, на початок травня залишилося близько $6 млрд, і цей ліміт буде витрачено до середини липня.

Тим не менш, адміністрація Байдена схвалює постачання F-16 союзниками по НАТО. Проте формальних запитів від європейських країн у Держдепартаменті не отримували, кажуть джерела CNN.

У березні два українські пілоти побували на авіабазі ВПС США в Аризоні. Там американським військовим мали намір оцінити, за який час льотчики зможуть навчитися пілотувати військові літаки, включаючи F-16. Пізніше до них приєдналися ще 10 українських пілотів.