Росія не наважилася вийти із зернової угоди з Україною

Коментарi:

Дія угоди про експорт української сільськогосподарської продукції з чорноморських портів буде продовжена, повідомляє Bloomberg з посиланням на офіційних осіб Туреччини.

Його термін спливає 18 травня, і Росія погрожувала вийти з домовленості, якщо не буде усунуто обмеження на вивезення її зерна та добрив. Російському експорту заважають складності у сфері платежів, логістики та страхування, заявляли у Москві.

Офіційне оголошення про продовження зернової угоди має бути зроблене у середу, кажуть джерела Bloomberg. Росія, за їхніми словами, поки що погодилася продовжити свою участь в угоді.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков раніше в середу повідомив журналістам, що оголошувати поки нема про що. Занадто рано коментувати, відповів Bloomberg заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

Домовленість за участю ООН, Туреччини, України та Росії була укладена у липні 2022 р., після цього Україна змогла відновити постачання зі своїх портів у Чорному морі, заблокованих Чорноморським флотом РФ на початку війни. З того часу Україна змогла вивезти близько 30 млн. тонн сільськогосподарської продукції.

Угода була продовжена у листопаді, а в березні Росія погодилася зробити це лише на половину передбаченого чотиримісячного терміну – до 18 травня.

В останні тижні вивезення зернових та іншої продукції з України Чорним морем значно скоротилося, а в останні дні – майже зупинилося. У квітні, за даними ООН, експорт скоротився більш ніж на чверть порівняно з березнем, хоча частково це пояснюється традиційним для цього часу уповільненням поставок. У середу з українського порту Чорноморськ вийшло останнє в рамках нинішньої домовленості судно з вантажем кукурудзи, розповів представник Спільного координаційного центру, який перевіряє в Туреччині наступні в обох напрямках кораблі.

У ході переговорів обговорювалися відновлення роботи трубопроводу «Тольятті-Одеса», що поставляє аміак, а також оптимізація роботи координаційного центру, повідомляла напередодні ООН.