Держдума узаконила примусову депортацію українців із окупованих Росією земель

Коментарi:

Депутати держдуми дозволили примусово переміщати людей з територій, де введено військовий стан, а також затримувати громадян на строк до 30 діб за порушення заборон, встановлених указами президента росії володимира путіна.

Відповідні поправки до закону «Про військовий стан» парламентарі ухвалили у другому та основному читанні. Про самі поправки стало відомо напередодні голосування 16 травня.

«Примусове та контрольоване переміщення» людей здійснюватиметься туди, де воєнного стану не запроваджено, говорив один із авторів поправок, голова комітету ради федерації з конституційного законодавства та держбудівництва Андрій Клішас.

«Зазначені поправки спрямовані на безпеку, захист життя та здоров'я громадян», а також на «реалізацію їхніх виборчих прав», стверджували автори поправок.

Наразі військовий стан запроваджено у чотирьох анексованих регіонах України: Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

Закон «Про військовий стан» у чинній редакції забороняє перебувати на вулиці та у громадських місцях у певний час. У разі потреби він дозволяє владі перевіряти документи, доглядати громадян та особисті речі, житла та транспортні засоби, а за порушення заборон та обмежень — затримувати людей на строк до 30 діб, але лише з підстав, перерахованих у законі.

Також при військовому стані в регіоні не можуть проводитися референдуми та вибори до органів державної влади та місцевого самоврядування. Однак у запропонованих поправках це обмеження може бути зняте, якщо таке рішення ухвалить ЦВК після консультацій з міноборони та ФСБ. Це зроблено під місцеві вибори, які російська влада має намір провести у вересні цього року.

Раніше путін підписав указ, який передбачає депортацію українських громадян з анексованих територій України, якщо їх вважають «загрозою безпеки». Згідно з документом, мешканці цих регіонів мають отримати російський паспорт до 1 липня 2024 року. У разі відмови їх можуть депортувати.