Чи є різниця між кружками та чашками?

Коментарi:

Кухонні чашки і кухлі – настільки звичний в побуті посуд, що ми рідко замислюємося про те, чи є різниця між цими двома поняттями. Насправді різницю між цими предметами досить істотні. Ми не заглиблюватимемося в історію та досліджуватимемо передумови появи та відмінні риси найстаріших зразків питного посуду, а розглянемо особливості сучасних моделей кухлів та чашок.

Особливості чашок та кухлів

В першу чергу вироби помітно відрізняються на вигляд:

  • Чашка є невеликою посудиною, з тонкими невисокими стінками і найчастіше з акуратною ручкою, але може бути і без неї. Саме чашки у парі із блюдцями обирають для сервірування святкового столу.
  • Кухоль — посуд більш повсякденний і відповідно практичніший. Ця ємність, як правило, має більший об'єм, ніж чашка, зручну ручку і вищі та товсті стінки, за рахунок яких гарячий напій остигає повільніше.

Що стосується форми, то чашку можна порівняти з порожнистою півсферою, тоді як кружка за своєю формою ближче до склянки.

Призначення чашок та кухлів

У цьому питанні з кухлями все просто: з них можна пити все що завгодно, тому що підходять вони і для гарячих, і для прохолодних напоїв. В окрему категорію варто виділити кухлі для пива, для яких характерний певний дизайн із масивним дном та великою ручкою.

До чашок етикет суворіший, і в залежності від їх обсягу, форми і навіть дизайну подаватися в цих судинах можуть певні напої. Так, існують відмінності між ємностями для:

  • кава;
  • чаю;
  • холодних напоїв;
  • супів.

Кавові чашки різняться між собою переважно за обсягом:

  • для еспресо вибирають найменші судини об'ємом до 90 мл;
  • для американо та капучіно підійдуть ємності від 180 до 220 мл;
  • для латте та інших кавових коктейлів краще кружки або айріш-келихи на 180-360 мілілітрів рідини.

Видів чашок для чаю набагато більше, і різниця полягає у культурних звичаях країн, де відбувається чайна церемонія. Наприклад, в англійців прийнято використовувати традиційні 284-мілілітрові вироби зі блюдцями; європейцям звичніше обсяг у 250 мл; а в Китаї вам подадуть на стіл маленькі піали (чашки без ручок) до 50 мл.

Піали використовують для сервірування деяких холодних напоїв. Так, піали на 30-50 мілілітрів знаходять застосування для пиття японської рисової горілки – саке.

Бульйонні чашки впізнаються по двох ручках, що розташовані навпроти. Крім бульйону, ці вироби можна вибрати для супу-пюре та інших перших страв. Середній обсяг судин сягає півлітра.

Матеріали

Ще одна відмінність між посудом, що розглядається нами, полягає в матеріалах, з яких виготовляють чашки і кружки. Перші вишуканіші і витонченіші, виробляються переважно з порцеляни або скла.

Для закладів громадського харчування часто вибирають чашки зі блюдцями зі склокераміки. Це жароміцний матеріал, який стійкіший до механічних пошкоджень, ніж фарфор або скло. Такі чашки добре виглядають і довго служать.

Вибір матеріалів для кухлів ширший. Окрім порцеляни, скла та склокераміки, це можуть бути кераміка, метал, дерево, пластик.

Довговічні металеві моделі з корозійностійкої сталі стають надійними супутниками туристів, як легкі пластикові аксесуари.

Особливою популярністю останнім часом користуються чашки та кружки з подвійним дном. Вироби виготовляються із боросилікатного скла, простір між двома стінками заповнює вакуум. Це допомагає тривалий час зберігати температуру налитої в посудину рідини.

Вибрати чашки для святкового сервірування столу або купити кухоль для щоденного використання можна в інтернет-магазині Будинок посуду. У нас ви знайдете посуд від відомих брендів з оригінальним дизайном та приємними цінами.