Щоб відновити ліси на Миколаївщині, в області створюють насінньо-селекційний центр

Коментарi:

Нові технології здешевлять та прискорять відтворення лісів

На півдні 2023 року заплановано будівництво насінньо-селекційного центру. Центр буде збудовано на території філії «Миколаївське лісове господарство».

До листопада 2022 року ця місцевість знаходилася під постійними артобстрілами, а в перші місяці війни при спробі захопити Миколаїв саме сюди сягала ворожа техніка. Наразі розпочато розмінування земель, запланованих під будівництво центру загальною площею три гектари, повідомляє південний лісовий офіс.

Відновити лісові насадження, втрачені внаслідок війни та пожеж та підвищити лісистість до рекомендованого значення – це питання стратегічне. Технології, якими лісники користувалися досі, вже застаріли. Відтворення лісів було дорогим та малоефективним. Завдяки реформі лісової галузі та створенню єдиного підприємства «Ліси України» стало можливим залучення інвестицій у розвиток лісових господарств на півдні.

Мета будівництва центру саме у Миколаївській області – відтворення природних екологічних систем стійкими до зміни клімату рослинами у стислий термін.

Сіянці, вирощені в цьому насіннєво-селекційному центрі, будуть набагато якіснішими і приживуться у 90% випадків. Вирощувати їх у степових кліматичних умовах можна буде двічі на рік, тому вартість відновлення лісів зменшиться на 40%, а швидкість – зросте у шість разів.

Також використання посадкового матеріалу із закритою кореневою системою дозволить розширити агротехнічні терміни проведення лісокультурних робіт та за рахунок високої приживання відмовитися від доповнення.

Запланована потужність центру після закінчення будівництва першої черги – 1200000 стандартних саджанців із закритою кореневою системою, що вистачить на заліснення 250 гектарів. Після встановлення другої теплиці та майданчика для дорощування потужність збільшиться вдвічі.