Бої за острови під Херсоном: росіян відсунули з низки позицій

Коментарi:

ЗСУ провели успішну операцію.

Гирло Дніпра в районі Херсона залишається переважно «сірою зоною» та однією з найгарячіших точок українського півдня. Тут триває запекла контрбатарейна боротьба, ініціатива в якій, ймовірно, на боці ЗСУ, пише «Стопкор».

Повідомляється, що завдяки успішним діям артилерії та ударних БПЛА Сил оборони подекуди ворога вдалося відтіснити з островів до лівобережжя річки.

Таку інформацію увечері 14 травня оприлюднив народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Мисягін. За його словами, окупанти змушені були відійти з низки позицій між Дачами (дачне селище на березі Конки, поряд з Антонівським мостом) та Великим Потьомкінським островом.

Зазначимо, на оновленій карті бойових дій від моніторингової ініціативи DeepState ця ділянка позначена як «сірий», тобто така, на якій повноцінно не присутня жодна зі сторін. При цьому острів Великий Потьомкінський умовно поділено на три зони: північ острова контролюють Сили оборони України, на півдні ворожі позиції, а середина умовно нічия.

У той же час журналіст німецького видання Bild Юліан Репке (Julian Röpcke), проаналізувавши оприлюднені проросійськими каналами відео боїв і обстрілів на островах під Херсоном, 14 травня дійшов висновку, що армія РФ втратила свої останні позиції в плавнях поблизу Херсона, включаючи найбільш густонаселені. «острова 1, 2 та 3». За його оцінкою, окупанти також змушені були відійти і з острова Круглик.

На думку херсонського політолога Володимира Молчанова, зараз про повноцінний «плацдарм» на островах у дельті Дніпра для жодної зі сторін не йдеться. Проте вогневий контроль цієї зони дозволить Силам оборони України мінімізувати можливості ворожого обстрілу деокупованого правобережжя.

«Зверніть увагу, як близько українські дрони підібралися до «елеваторського» лісу – одного з двох місць, де у схованках ховаються російські «Гради», і звідки виїжджають на узлісся постріляти Херсоном та селами від Кізомису до Чорнобаївки. А Бєлогрудів острів, звідки били з мінометів, і навіть затягували туди танк та САУ, вже в тилу фактично. Так, дрон – це фізичний контроль. Але з іншого боку, це відсутність ворожого фізичного контролю», – підкреслив експерт.

За даними оперативного зведення Генштабу ЗСУ станом на ранок 15 травня, на Таврійському напрямку противник продовжує вести оборонні дії. Ворог завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Кізомис та Станіслав Херсонської області та обстріляв з артилерії Золоту Балку, Веселе, Львові, Антонівку, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та Херсон.

Нагадаємо, українські військові, ймовірно, проводять вдалі розвідувальні та десантні операції у гирлі Дніпра навпроти Херсона. Маючи більшу швидкість і маневреність, катери Сил оборони здатні втекти з-під прицілу артилерії ворога, що стало неприємним сюрпризом для росіян.