Україна вперше застосувала ракету дальністю понад 120 км. Під удар потрапили нафтосховища та завод у Луганську

Коментарi:

В окупованому Росією Луганську пролунали два вибухи. Збройні сили України вдарили по підприємству з виробництва полімерних виробів та хімікатів «Поліпак», розпочалося спалах.

"Поліпак" розташовується на території колишнього машинобудівного заводу "100". За даними української сторони, він використовується як пункт постачання російських військових.

Друга ракета потрапила до нафтосховища. Інформації щодо постраждалих немає.

Z-канали вже пишуть, що удар було завдано двома крилатими ракетами, запущеними з Краматорська. Там припустили, що ЗСУ використали британські Storm Shadow, які можуть бити на 290 кілометрів.

Блогери-пропагандисти також повідомили, що на місці удару було знайдено уламки американської ракети-обманки ADM-160B, призначеної для виявлення та перевантаження систем ППО. Дальність її польоту – 450 кілометрів. Вона випускається перед ракетою, яка має вразити ціль.

Луганськ розташований більш ніж за 100 кілометрів від лінії фронту. Він знаходиться поза зоною досяжності для вогню ракетних установок HIMARS (до 84 км) та плануючих бомб JDAM (до 80 км). З тих ракет, що офіційно стоять на озброєнні України, таку відстань можуть долати лише «Точки У», але їх відносно легко збити.

Після того, як Росія заявила про поразку української ракети над Феодосією, з'явилися припущення про те, що ЗСУ почали застосовувати тактичний комплекс «Гром-2», який може долати відстань до 500 кілометрів. При цьому офіційного підтвердження, що він надійшов на озброєння українських сил, немає.

Напередодні стало відомо, що Великобританія поставила Україні далекобійні крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow із радіусом поразки до 290 км. Після повідомлень про вибухи в Луганську в низці українських телеграм-каналів почали писати God save the King, натякаючи на те, що для атаки використовувалася британська ракета. Офіційно ЗСУ не підтверджували жодну з цих версій.