Путін на параді перемоги оточив себе колишніми співробітниками НКВС

Коментарi:

«Ветерани», які сиділи поруч із президентом Володимиром Путіним на параді Перемоги, не брали участі у Великій Вітчизняній війні проти німецьких військ, з'ясувало «Агентство». Вони виявилися колишніми співробітниками НКВС та КДБ.

За даними видання, праворуч від президента сидів 98-річний Юрій Двойкін. Він записався до армії добровольцем у 1942 році, проте на фронт його не послали. Натомість у 1944 році, після закінчення школи, він снайпером вирушив у складі НКВС до Львівської області, йдеться у його профілі на сайті «Безсмертного полку». Там він займався ліквідацією «націоналістичного підпілля» Західної України.

«Ми мало знали про бандерівців на той час. Вони вчинили полювання: упродовж двох днів розстріляли понад 5000 людей, відчули себе господарями у Львові, в Україні. Ми зачищали весь регіон від націоналістів, ловили у лісах, покинутих хуторах», — згадував сам Двойкін.

Ліворуч від президента під час параду сидів, як з'ясувало «Агентство», 88-річний Геннадій Зайцев. Він народився в 1934 році, тому, коли закінчилася війна, йому було не більше 12 років. Зайцева призвали на військову службу лише 1954 року. Він залишився в армії після термінової служби та з 1959 року почав будувати кар'єру в КДБ. У 1968 році Зайцев брав участь у введенні радянських військ до Чехословаччини, придушенні антирадянських протестів та «Празької весни». Зокрема, він керував групою 7-го Управління КДБ СРСР в операції «Дунай», під його командуванням було захоплено будівлю МВС у Празі. У 1970-х Зайцева призначили головою антитерористичної групи Альфа.

2023 року парад Перемоги на Червоній площі став найскромнішим за весь час правління Путіна. Вперше захід пройшов без важкої техніки, площею проїхав лише один танк — музейний Т-34 часів Другої світової війни. Крім того, другий рік поспіль було скасовано повітряну частину, в ході якої бойова авіація здійснювала прольоти на низькій висоті. Чисельність піших розрахунків становила 8 тисяч жителів. І це найменший парад із 2008 року, підрахувало «Агентство».

Більшість маршированих у святкових мундирах виявились не військовослужбовцями регулярної армії, а представниками допоміжних воєнізованих формувань та курсантами, написало Міноборони Великобританії у своєму щоденному зведенні.