Головком Сухопутних військ заявив, що ЗСУ тіснять російських окупантів у Бахмуті

Коментарi:

Збройні сили України почали витісняти військовослужбовців російської регулярної армії з Бахмуту.

Про успішну контратаку на південний захід від міста, внаслідок якої вдалося звільнити частину території, заявив головнокомандувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

«На окремих ділянках фронту ворог не зміг утримати тиск українських захисників і відступив на дистанцію до 2-х кілометрів. Саме грамотне проведення оборонної операції виснажило підготовлені сили ПВК „Вагнер“ і змусило на певних напрямках замінити їх гірше підготовленими підрозділами регулярних військ РФ, які зазнали поразки та відійшли», — зазначив він.

Сирський звернув увагу, що Росії так і не вдалося захопити Бахмут, незважаючи на значну концентрацію військ та заяви про наміри зробити це до 9 травня. «Наші сили оборони надійно тримають фронт і не дають ворогові просунутися вперед. Битва за Бахмут продовжується», – додав він, особливо виділивши 3-ту окрему штурмову бригаду.

Раніше засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин поскаржився на підрозділ Міноборони Росії, який «утік з одного з флангів, покинувши позиції». "72-а бригада сьогодні просрала три квадратні кілометри, на яких у мене загинуло близько п'ятисот людей, тому що це був стратегічний плацдарм", – сказав він.

Самі українські військові повідомили про розгром кількох підрозділів 72-ї бригади, зокрема, «фактично повне знищення» 6-ї та 8-ї роти, розвідки та «значної кількості бойових бронемашин». За їхніми словами, було вбито 64 російських військових, у тому числі «вагнерівців».

Командир тактичної групи «Азов», що входить до 3-ї штурмової бригади, Андрій Білецький уточнив, що ЗСУ вдалося зайняти ділянку шириною 3 км і глибиною 2,6 км. Він також опублікував відео з полоненими російськими військовими, супроводивши його коментарем: «Пригожин стверджує, що 72 бригада розбіглася. Як бачите, не вся».

Згідно з картами проекту DeepState, українській армії вдалося просунутися вглиб у районі сіл Ступочки та Біла гора. Ці позиції знаходяться за 15 кілометрів на південний захід від Бахмута. Це перший серйозний успіх ЗСУ за два місяці.

Раніше Пригожин обматюкав керівництво Міноборони, заявив про нестачу снарядів та погрожував виведенням «вагнерівців» з Бахмута. Термін ультиматуму має скінчитися 10 травня. Однак напередодні стало відомо, що проблему з дефіцитом боєприпасів вирішено не було. Після того як президент Росії Володимир Путін виступив з промовою на параді перемоги в Москві, в Мережі з'явилася нова серія відеозвернень Пригожина, який звинуватив у проблемах війни дідуся, який перебуває у щасливому незнанні. Пізніше куратор «вагнерівців» запевняв, що не мав на увазі главу держави.

Найманці ПВК становлять основу російських сил, які штурмують Бахмут. 9 травня Пригожин заявив, що його підрозділи залишатимуться у місті «ще кілька днів». Він також повідомив про отримане бойове розпорядження, в якому йдеться про те, що його демарш буде сприйнятий як державна зрада.