За час війни Миколаїв втратив до 90% бізнесу – Сенкевич

Коментарi:

За час повномасштабного російського вторгнення Миколаїв втратив орієнтовно 90% бізнесу. Виробництва майже немає, підприємства закрилися чи релокувались.

Про це заявив міський голова Олександр Сенкевич, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні місто виживає виключно за рахунок податку на прибуток військових (ПДФО). Але після закінчення війни може виникнути така ситуація, що ми припинимо отримувати і цей ПДФО, і нових коштів від наших платників податків не буде", – сказав Сенкевич у кулуарах зустрічі високого рівня. "Угода мерів в Україні: плануємо сталий розвиток разом" у Львові 10 травня.

Довідка. Угода мерів – наймасштабніший у світі рух щодо клімату та енергії, який розпочався в Євросоюзі у 2008 році. Ініціатива об'єднує 11 000 місцевих та регіональних органів влади у 55 країнах світу.

На сьогоднішній день майже 300 українських громад приєдналися до цього кліматичного руху та розробили 180 планів дій, спрямованих на вирішення енергетичних та кліматичних проблем. Підписанти угоди мерів в Україні зобов'язалися скоротити викиди СО2 більш ніж на 25 млн. тонн на рік.

Щоб уникнути занепаду територій, що найбільш постраждали від війни, необхідно вже сьогодні створювати особливі економічні зони для стимулювання інвестицій, вважає мер Миколаєва.

Крім того, вже сьогодні потрібно працювати над підготовкою робочої сили для майбутніх виробництв. Люди теж повернуться до Миколаєва, якщо побачать можливість заробити, відновити своє житло та рівень життя, зазначив він.

Поки що підтримки такої ініціативи з боку уряду мер Миколаєва не відчуває.

"Але, сподіваюся, найближчим часом вона буде", – припустив Сенкевич.