Україна все ще не затвердила остаточного плану контрнаступу

Коментарi:

Україна все ще не затвердила остаточного плану контрнаступу, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данилов.

За словами чиновника, у кабінеті президента Володимира Зеленського досі обговорюють «крайнє рішення щодо термінів та напрямків». Київ має кілька варіантів контрнаступу, і всі вони знаходяться в роботі, додав він.

«І коли хтось починає про щось говорити, навіть із шановних інституцій на Заході, повірте: людей, які сьогодні знають точно всі наші плани, не існує. Тому що остаточних планів ще не затверджено», — сказав Данилов в ефірі телемарафону (цитата з агентства «Інтерфакс-Україна»).

У той же час міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю Bild, що запланований контрнаступ необов'язково стане останнім. За його словами, воно може закінчитися невдачею, і тоді збройним силам доведеться готуватися до ще однієї наступальної операції.

«Не думайте про цей контрнаступ як про останній, тому що ми не знаємо, що з нього вийде. І якщо цей контрнаступ буде успішним у звільненні наших територій, то зрештою ви скажете: так, він був останнім, а якщо ні, то це означає, що нам потрібно готуватися до наступного контрнаступу», — сказав глава українського МЗС.

Напередодні міністр оборони Олексій Резніков поскаржився на завищені очікування від контрнаступу на Заході. «Очікування нашої контрнаступальної кампанії переоцінені у світі. Більшість людей... чекають на щось грандіозне», — сказав він The Washington Post (WP). Очікування можуть призвести до "емоційного розчарування", додав глава Міноборони.

За словами Резнікова, лідери західних країн сподіваються побачити черговий приклад успіху ЗСУ, щоб продемонструвати його своїм громадянам. Проте глава Міноборони не зміг оцінити, яким буде результат українського контрнаступу.

Президент України у розмові з журналістами WP заявив, що він вважатиме «успіхом» повернення під контроль будь-якої української території.

У злитих документах Пентагону йшлося про те, що контрнаступ України може розпочатися вже в травні, писала The New York Times. За даними газети, командування ЗСУ підготувало для атаки 12 бойових бригад чисельністю близько чотирьох тисяч бійців у кожній.

У західних країнах готуються до організації мирних переговорів за результатами контрнаступу України. США вважатимуть успіхом деокупацію деяких районів, навіть якщо частина українських земель залишиться під контролем Росії, заявили The Wall Street Journal європейські та американські чиновники. Штати та європейські країни сподіваються залучити до мирного врегулювання Китай, щоб він спонукав Росію сісти за стіл переговорів.