Уряд Швейцарії схвалив конфіскацію резервів ЦБ РФ на користь України

Коментарi:

Влада Швейцарії не бачить перешкод у законодавстві для того, щоб конфіскувати на користь Києва заморожені резерви російського центробанку.

Використання активів ЦБ РФ для відновлення України «юридично можливе», заявив офіційний представник Державного секретаріату з економіки Фабіан Майєнфіш.

Загалом у Швейцарії виявлено та заблоковано 7,4 млрд франків ($8,3 млрд) російського ЦБ, який потрапив під санкції Заходу в перші ж дні війни.

З кінця березня уряд Швейцарії ухвалив рішення запустити обов'язкову звітність щодо цих активів, публікація якої проходитиме раз на квартал.

Швейцарія уважно стежить за дискусіями в Євросоюзі щодо можливого використання активів Центрального банку РФ, заявили в кабміні в середу.

Єврокомісія, нагадаємо, після багатомісячних дискусій та консультацій з юристами дійшла висновку, що конфіскувати заморожені резерви неможливо, оскільки на них поширюється державний імунітет.

Натомість ЄК запропонувала країнам – членам ЄС та міжнародним партнерам створити фонд, якому можна було б передати під управління ліквідні активи із заморожених резервів, а на відновлення України спрямовувати прибуток від інвестування цих коштів.

Втім, проблемою залишається те, скільки всього грошей ЦП перебуває у Європі та де вони. За даними Bloomberg, на лютий виявлено і фактично заарештовано лише 33,8 млрд євро ($36,4 млрд) із $258 млрд, які Банк Росії тримав у ЄС, згідно з власними звітами.

Загалом ЄС заморозив російські активи (зокрема фізосіб та компаній) на 68 млрд євро. З цієї суми 50 млрд євро припадає на Бельгію та 5,5 млрд євро – на Люксембург; у цих двох країнах розташовані клірингові палати Euroclear та Clearstream, які займаються розрахунками з міжнародних угод з цінними паперами та їх зберіганням. Серед них мають бути держоблігації, які купуються у валютні резерви.