У РФ підірвали автомобіль із письменником-терористом Прилепіним

Коментарi:

Під Нижнім Новгородом вибухнув автомобіль, у якому їхав політик та письменник Захар Прілєпін. За даними ТАРС та РІА Новини, його поранено. Разом із Прилепіним у машині перебувала його дочка, повідомляє телеграм-канал Baza. Вона вийшла із автомобіля до вибуху.

Третьою людиною в машині був водій та охоронець Прилепіна – він загинув. "Верстка" повідомляє, що водій був бійцем луганських сепаратистів з бази "Миротворця". Раніше телеграм-канали писали, що він мав позивний «Злий». "Верстка" з'ясувала, що цей позивний носив 27-річний уродженець Луганська Олександр Шубін. Згідно з базою «Миротворець», Шубін служив рядовим у батальйоні Суркова — Прилепіна, а потім перебрався до Нижнього Новгорода, де мешкає Захар Прілєпін та його родина.

Прилєпін — відомий російський письменник, який воював у лавах терористів «ДНР». Останнім часом – депутат Держдуми РФ від партії «Справедлива Росія – За правду». Відомий своїми антиукраїнськими заявами.

Прилєпін повертався до Москви з територій окупованих ЛНР та ДНР – про це повідомляє РБК. Однак у Нижньому Новгороді він має будинок. Як повідомляє видання, дорогою автомобіль зупинився на трасі в Нижегородській області (близько 80 кілометрів від нижегородського Бору) – Прилєпін зайшов у кафе. Імовірно, бомбу встановили на машину, доки він обідав. Джерело Shot стверджує, що вибуховий пристрій заклали під капот "Ауді", потужність бомби оцінили як мінімум у два з половиною кілограми у тротиловому еквіваленті. Відразу після того, як автомобіль почав рух, стався вибух. За даними телеграм-каналу, уламки машини розлетілися на радіусі 50 метрів. На місці вибуху утворилася вирва.

У перші хвилини після вибуху надходили різні дані про стан письменника. Одразу після публікації перших новин про подію губернатор Нижегородської області Гліб Нікітін заявив, що Прилєпін «у порядку». Пізніше управління МВС по Нижегородській області підтвердило, що Захара Прилєпіна поранено. ТАРС уточнив із посиланням на свої джерела, що у Прилепіна поранення обох ніг. Через 45 хвилин після першого повідомлення про вибух джерело Shot повідомило, що письменника збираються евакуювати з місця вибуху на медичному гелікоптері. Водночас Анатолій Шарій написав про травматичну ампутацію ніг, звернуло увагу видання Sota. РИА Новости з посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомило, що у Прилепіна переломи та струс мозку. Mash уточнює, що на місці події йому наклали шини та бандаж на зламану ногу, а потім перевезли гелікоптером до Нижегородської обласної клінічної лікарні імені Семашка.

Перші фотографії з місця подій з'явилися лише за годину після повідомлення про вибух. На опублікованих кадрах видно викручений автомобіль та вирву від вибуху. А також вертоліт, на якому, зважаючи на все, Прилепіна доправили до лікарні.

У Нижегородській області запровадили план «Перехоплення», після чого поліція затримала можливого підозрюваного. Раніше Baza писала, що поліції дали завдання зупиняти всі підозрілі автомобілі. Джерело «Інтерфаксу» повідомило, що затриманий стежив за Прилепіним. «[Йому] близько 30 років, він зареєстрований на території Нижегородської області. За прикметами він збігається з описом стороннього чоловіка, якого протягом двох днів бачили поблизу будинку Прилепіна в селі Піонерське, а пізніше біля машини письменника на трасі», – заявили джерела «Інтерфаксу». Крім того, джерела додали, що розшукується як мінімум ще одна людина, яка «напередодні була помічена поряд із селом на автомобілі без номерів».

Політик Ілля Пономарьов заявив, що вибух організувала "Національна республіканська армія", – про це він сказав виданню Sota. Раніше НРА взяла на себе відповідальність за вибух, внаслідок якого загинув «військор» Владлен Татарський. Крім того, Пономарьов стверджував, що організація стоїть за вбивством Дар'ї Дугіної. Незалежних підтверджень причетності цієї організації до жодного з вибухів немає. У свою чергу Sota пише, що і про існування самої структури заявляють виключно Пономарьов та його співробітники. При цьому відомо, що Дугіна загинула, повертаючись із фестивалю «Традиція», організованого режисером Едуардом Бояковим та Захаром Прилепіним.