Глава розвідки США: Путін змирився із неможливістю захопити більше територій України

Коментарi:

Володимир Путін, ймовірно, зосередиться на зміцненні контролю на окупованих територіях України, і його армія найближчим часом не проводитиме масштабних операцій із захоплення нових.

Про це заявила директор із національної розвідки США Авріл Хейнс, виступаючи у четвер у сенатському комітеті зі збройних сил.

«Значної наступальної операції цього року» очікувати не варто через брак живої сили та боєприпасів, вважає вона. «Фактично, якщо Росія не почне обов'язкову мобілізацію і не забезпечить суттєвих постачань боєприпасів від третьої сторони, окрім уже наявних від Ірану та інших [країн], їй все складніше підтримуватиме навіть обмежені наступальні операції», – заявила Хейнс (її цитує CNN).

Цьогорічні західні військові експерти почали відзначати значне скорочення інтенсивності обстрілів з боку Росії. Щодо втрат, то лише в боях під Бахмутом за останні п'ять місяців вона втратила, за оцінками США, близько 100 000 осіб, включаючи 20 000 убитих. Про це повідомив у понеділок Координатор із стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Росія намагається захопити Бахмут з літа минулого року.

За оцінкою американської розвідки, Путін міг стримати свої короткострокові амбіції щодо того, що вважати перемогою, щоб «консолідувати контроль на окупованій території у східній та південній Україні та домогтися того, щоб Україна ніколи не стала союзником НАТО». При цьому вкрай малоймовірно, що Росія цього року братиме участь у переговорах про припинення військових дій, якщо тільки політичні чинники «не змінять його (Путіна) рішення», додала Хейнс.

Наприкінці квітня Путін зробив важливий крок щодо забезпечення такого контролю, підписавши указ про депортацію громадян України з анексованих територій, якщо їх вважають «загрозою безпеки». Жителі самопроголошених Донецької та Луганської народних республік, а також Херсонської та Запорізької областей мають до 1 липня 2024 р. отримати російський паспорт. В іншому випадку вони будуть визнані іноземцями і можуть бути виселені.