Західні союзники заборонили Україні атакувати територію Росії озброєнням для контрнаступу

Коментарi:

Західні країни, які поставляють зброю Україні для контрнаступу, заборонили використовувати її для атак на територію Росії, розповів канцлер ФРН Олаф Шольц.

«Для нас дуже важливо, щоб зброя, яку ми поставляємо, і за допомогою якої Україна може себе захищати, не використовувалася для нападів на російську територію», – сказав Шольц.

За його словами, на Заході склався консенсус про те, що підтримка Києва не повинна призвести до ескалації та участі у конфлікті НАТО. При цьому він наголосив, що Берлін вирішує питання постачання озброєння Україні лише за погодженням із союзниками. "Ми не робимо односторонніх кроків, ми діємо тільки відповідно до наших партнерів", – сказав Шольц.

До цього глава Міноборони ФРН Борис Пісторіус заявляв про право України атакувати «ворожу територію», щоб перерізати шляхи постачання. «Доки атакам не піддаються міста, мирні люди, цивільні об'єкти, з цим доведеться змиритися», — говорив Пісторіус в ефірі ZDF.

США також відкрито підтримували удари України по Донбасу та Криму, оскільки вони перебувають під окупацією Росії. Проте, атаки за межами України США не заохочують і не дозволяють, зазначав координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

Україна перебуває "на фінішній прямій" перед початком контрнаступу, заявив напередодні міністр оборони країни Олексій Резніков. За його словами, закінчуються останні приготування, після яких Генеральному штабу, головному та його команді буде зрозуміло, «як, де і коли» вони атакуватимуть.

Ключовими чинниками майбутнього контрнаступу Рєзніков назвав наявність озброєння, підготовлених військових та постійне поповнення запасів зброї, палива та амуніції.

Київ планує під час наступу повернути Крим, говорив наприкінці квітня президент України Володимир Зеленський. При цьому він припустив, що війна з Росією затягнеться на роки та десятиліття, якщо допомоги західних союзників буде недостатньо. "Іншим країнам дешевше зараз підтримати Україну, ніж збільшувати ризики третьої світової", – зазначив Зеленський.