Як купити якісний теплообмінник: 5 найважливіших порад

Коментарi:

Що таке теплообмінник?

У будь-якій гідравлічній системі, що використовується у спецтехніці, робоча рідина – гідравлічне масло. У процесі роботи елементи гідроприводу та робоча рідина піддаються нагріванню. Як відомо, нагрівання змінює властивості олії.

Щоб у гідроприводі масло не перевищувало діапазон допустимої температури (30-60 ° С), його потрібно охолоджувати. Саме для цього і використовують гідравлічний теплообмінник, або маслоохолоджувач.

Теплообмінником (маслоохолоджувачем) називається пристрій, за допомогою якого з робочої рідини відводиться тепло повітрям, що нагнітається, або охолоджувальною рідиною. Тобто головна функція теплообмінника – здійснювати процес обміну теплом між двома середовищами.

Як вибрати якісний теплообмінник?

Вибираючи теплообмінник, експерти радять насамперед визначитися, де саме цей агрегат використовуватиметься. У гідросистемі протилежністю охолоджувача є нагрівальний тен, який здійснює зворотну операцію – нагріває рідину. Це можливо при запуску системи за умов зниженої температури.

Щоб не помилитися у виборі теплообмінника, зверніть увагу на такі характеристики:

  1. Товщина пластин. Собівартість пристрою залежить від товщини пластин – так зменшується витрата металу. А через зниження ваги зростає тепловіддача. Однак варто відзначити, що теплообмінник з тонкими пластинами не прослужить довго, тому що чим тонше пластини, тим менший ресурс.
  2. Тиск теплообмінника. Робочий тиск прямо пропорційний товщині пластин. Тому обов'язково зважайте на цей показник, щоб придбати теплообмінник, який найкраще вам підійде.
  3. Коефіцієнт теплопередачі. Цей параметр показує, який об'єм тепла може передати пристрій за певний проміжок часу з більш нагрітого середовища менш нагріте. Що коефіцієнт, то теплообмінник ефективніше.
  4. Запас. Стандартний запас поверхні – близько 10%. Згодом через недогрівання, забруднення на пластинах та інших факторів знижується потужність. Щоб це зменшення не стало критичним, потрібне підстрахування у вигляді запасу. Він не повинен бути нульовим.
  5. Втрата тиску. Наприклад, різниця вартості теплообмінників потужністю 1500 кВт з показником падіння тиску на 30 % кПа і 50 % кПа становить лише 20 %. Це досить переконлива нагода брати більш дешевий. Хоча така економія не виправдана, адже інвестиція в прилад із дорожчого сегмента виправдає себе протягом усього терміну експлуатації.

Цікавить ціна на теплообмінник? Ласкаво просимо до інтернет-магазину «Моторімпекс». Зателефонуйте нам у зручний час і наші інженери проконсультують вас та допоможуть правильно вибрати та купити теплообмінник та інше обладнання.